Mandag braket det løs med studiestartfestivalen i Kristiansand. Hvordan har uka vært så langt?

— Det er veldig mye å gjøre, men allikevel kjempegøy! For hver dag som går kjenner jeg hvor givende det er. Studiestartfestivalen mandag og tirsdag var en suksess. Madcon, som spilte mandag, var fantastiske. Det var mye liv!

Du er leder for fadderstyret på UiA i Kristiansand. Med deg har du et styre og flere hundre faddere. Hvor viktig er fadderuka?

— Fadderuka i seg selv er et konsept som handler om at du skal være trygg og at du skal ha noen å knytte deg til når du kommer til byen. Som ny student har du mange utfordringer, spesielt den første tiden når alt er nytt. Faddernemå passe på at studentene deres har det bra og at de fåren god start på studieåret. Fadderne er selv med på festen og knytter bånd til studentene.

Studiestartfestivalen varer i to uker. Blir ikke dette en veldig lang fest?

— For mange tar det lang tid å komme ut av komfortsonen. Det er ikke alle som er like trygge etter en uke. I år har vi flere nye arrangementer. Blant dem er utekino på plenen ved universitetet, idrettens dag og pool-party på Aquarama. Fredag arrangeres også BRIS-festivalen i Tresse. Der skal flere artister spille, sammen med noen av UiAs egne musikere. Studiestarten er en to uker lang studentfest.

Mange studenter opplever drikkepress i studiestartuka. Hvor mye snakker dere om dette under planleggingen?

— Vår strategi rundt drikkepress har i år vært å la være å snakke så mye om det. Vi har erfart at dersom man snakker mye om dette i faddergruppene, fører det til at presset faktisk blir større. Innad i styret har vi snakket om hvordan drikkepress skal håndteres. Det er kjedelig at man føler at man må drikke for å være med på leken. Det er ikke noe vi støtter.

Mergim Berisha tror Kristiansand har et stort potensial for å bli en god studentby. Foto: Reidar Kollstad

Hvordan jobber dere med å unngå drikkepresset?— Ved å skape arrangementer som er sunne og gode. Eksempler på dette er utekinoen og idrettens dag. Vi prøver å lage arrangementer der folk kan bli kjent med hverandre på dagtid, eller der det ikke er alkoholservering. Det viktigste med studiestarten i år er at alle tilbudene skal være for alle.

Men Pub til pub-arrangementet er veldig populært og noe mange ser fram til?

— Ja, det har nesten blitt hjørnesteinen i studiestarten, med morsomme oppgaver underveis. Den kvelden er det kø overalt. Da er det viktig at vi er der og sørger for at arrangementet er trygt. Det er et morsomt tiltak, men en ganske vill fest. Et av de beste tiltakene vi har er faddervakt. Det er det samme som natteravn, bare at det er studenter som går, i samarbeid med SiA Helse. Deres oppgave er å passe på at folk har det greit. Hvis du plutselig mister faddergruppa di er det godt å ha noen andre rundt som hjelper deg. Vi dobler antall faddervakter denne kvelden, ettersom vi vet at mange skal ut.

Du har tidligere sagt at Kristiansand ikke er en god studentby. Hva er det som ikke fungerer?

— Potensielt er det en veldig god studentby, men det er mye som mangler. Først og fremst er det initiativ fra studentene selv. Det er mange som vil at ting skal skje, men når det først skjer noe, møter de kanskje ikke opp. Det har vi tatt tak i nå under studiestarten, og jeg tror det vil skje mye ut over høsten. En ny studentforening, Lagunen, har tatt på seg ansvar for å bedre studentkulturen i byen, og et av tiltakene vil være å arrangere konserter. Vi ønsker kontakt mellom studentene og lokalbefolkningen. Det er viktig at vi studenter er synlige i byen og ikke bare her oppe på Gimlemoen.

Mergim Berisha tror Kristiansand har et stort potensial for å bli en god studentby. Foto: Reidar Kollstad

Så du mener at studentene ikke er synlige nok i byen?— Ja, for de er ikke det. Det er ikke så mye studentaktivitet i sentrum. I Kristiansands universitetsbymelding fra 2011 setter man fokus på at Kristiansand skal være en attraktiv studentby. Jeg tror det er viktig med spørreundersøkelser om hva studentene selv ønsker. Skal du gjøre noe for studenter, så er det viktig at studentene er med på å gjøre det selv. De må få et eierskap til det.

Ved universitetet har opptakskravet ved flere studier skutt i været, og det er vanskeligere å komme inn. Hva innebærer det?

— Jeg tenker at det bare er positivt, fordi vi får mer kompetanse til byen. Da er det viktig at de studentene som faktisk kommer, blir værende etter studiene. Vi må være med å tilrettelegge for det.

Fortsetter fadderordningen ut over de to første ukene?

— Nei, ikke formelt. Men om fadderordningen i seg selv fortsetter hele året, er ikke så viktig. Etter de to første ukene er grunnlaget lagt for studieåret. Vi må heller huske hvor gøy det var rundt studiestarten. Da vil de som var med i år være med å støtte opplegget neste år, og stille som faddere. Det er målet. Flere som møter hverandre i studiestarten, blir venner for resten av livet. Så det vi gjør nå, påvirker også livet etter studiene.

Hva er det beste med å være student i Kristiansand?

— Været om sommeren!

Hva kan bli bedre?

— Det vi kan bli bedre på er å lage flere vennskap, på tvers av de ulike fagene. Det må ikke nødvendigvis være folk i klassen du er venn med, selv om det er veldig bra. Man kan være venn med alle. Og så kan man jobbe for å gjøre Kristiansand til en bedre by!