_DSC0031 (Stor).JPG Foto: Politiet
_DSC0020 (Stor).JPG Foto: Politiet
_DSC0034 (Stor).JPG Foto: Politiet
_DSC0015 (Stor).JPG Foto: Politiet
_DSC0028 (Stor).JPG Foto: Politiet

KRISTIANSAND: Da en litauer (47) ankom Kristiansand i bil med Superspeed 15. februar i år, ble han i en kontroll tatt for å være i besittelse av ca fem liter amfetaminolje. Det er aldri tidligere gjort et slikt beslag i Agder politidistrikt.

Det skriver Agder politidistrikt på sine hjemmesider.

Kan bli 20 kg amfetamin

Litaueren ble stoppet av Tollvesenet da han ankom med Superspeed 15. februar i år. I et hulrom i baksetet av bilen lå syv innpakkede flasker. Fem av flaskene inneholdt amfetaminolje. Ferdig behandlet tilsvarer dette omtrent 20 kilo amfetamin. De to siste flaskene inneholdt 100 gram cannabis.

— Bilen ble undersøkt etter at hunden markerte for funn. Vi rev opp gulvteppene og fant en luke som var sveiset igjen. Nede i denne luken lå flaskene, sier kontorsjef Helge Breilid i Tollvesenet Region Sør til Fædrelandsvennen.

En hurtigtest viste at flaskene inneholdt flytende amfetamin.

— Amfetaminolje er hovedingrediensen i amfetamin. Ved å tilsette andre ingredienser i en kjemisk prosess får du amfetamin i pulverform. Disse ingrediensene kan du få kjøpt i en vanlig butikk i Norge, sier Breilid.

Fjerde største i Norge

Beslaget i Agder skal være det fjerde største som er gjort i Norge. De tre andre beslagene skal ha blitt gjort i 2004, 2006 og 2012. Ifølge Kripos har det vært en stor økning i antall beslag av amefetaminolje de siste årene.

— Det ble gjort ett beslag i 2012 og fire i 2013. Beslaget iAgder er ett av fire som ble gjort i 2014. Så det har kommet en bølge de sisteto årene, sier seniorrådgiver ved seksjon fornarkotikaanalyse i Kripos, Elisabeth Drange.

Ifølge Drange er det vanskelig å si om økningen skyldes økt omfang eller at tollvesenet har blitt flinkere til å avdekke stoffet.

— Det kan være en kombinasjon. Dette er en ny modus som man kanskje ikke har vært så bevisst på tidligere, sier Kripos-rådgiveren.

Å smugle olje i stedet for pulver reduserer mengden slik at det blir letter å transportere. Foredlingsprosessen skal være relativt enkel.

— Oljen må tilsettes en syre for å bli til pulver.Prossessen er relativt enkel, men ikke ufarlig. Du risikerer etseskader ogbrannskader, sier Drange.

Nekter straffskyld

47-åringen som ble pågrepet i Kristiansand i februar nekter straffskyld.

— Han sier at han trodde stoffet var GBL, som brukes til å lage GHB. Han sier at han ble oppsøkt av en person i Litauen som tilbød ham å frakte stoffet. Denne personen har han ikke ønsket å gi noen opplysninger om, sier avsnittsleder for organisert kriminalitet i Agder politidistrikt, Leif Vagle.

Saken er nå ferdig etterforsket. 47-åringen er den eneste som er siktet i saken.

— Det finnes nok et mottak som kan foredle amfetaminoljen i Norge, men vi vet ikke hvor stoffet kom fra eller hvor det skulle, sier Vagle.

- Skulle kreve inn gjeld

Den siktede 47-åringen, som har kone og barn i Litauen, har ingen tilknytning til Norge. Han sitter fremdeles fengslet og rettssaken starter trolig til høsten.

— I avhør har han fortalt at han skulle til Norge for å treffe en landsmann som skyldte ham penger, sier Vagle.

47-åringen er siktet etter straffelovens paragraf 162, tredje ledd.