VENNESLA: — Takket være Odd Arne og «Terrengen» kommer jeg ut i naturen på steder vi «hjulbeinte» ellers aldri har mulighet til, sier Lillian Iversen.

Terrengen er kjøretøyet som gir Lillian og andre rullestolbrukere livskvalitet på hjul. Odd Arne heter Nordbø til etternavn, ble alvorlig skadet som 19-åring, og tilbyr nå aktiviteter fra toppturen til 500 meter høye Ropstadknuten som Lillian deltok på, til havfisketurer for bevegelseshemmede.

Odd Arne Nordbø (t.h.) tilbyr naturopplevelser og turer til folk som ellers ikke kommer seg ut i ulendt terreng. Her sammen med Ann-Karin Håland, en av deltakerne på Bringsvær-turen. Foto: Thomas Hegna

MS-rammede Lillian Iversen har vært henvist til rullestolen i 12-14 år. Sist helg deltok hun sammen med 7-8 andre bevegelseshemmede, gode hjelpere og venner i Handicus sitt opplegg på Bringsvær i Hægeland.

Brukerne får opplevelser som ellers er forbeholdt friske

Odd Arne Nordbø, leder Handicus AS

— På kjøretøyet Terrengen kom vi fram der selv friske folk ville hatt problemer. Det var så utrolig gøy og enkelt å kjøre også i skikkelig ulendt terreng, forteller den aktive 55-åringen fra Hånes.

Påkjørt

Aksjeselskapet Handicus er firmaet Odd Arne Nordbø startet etter at han selv ble rullestolbruker da en bil kjørte inn i militærtroppen på utmarsj på Lista i 1994, og 19-åringen ble lam fra brystet og ned. Friluftsliv, jakt og fiske hadde alltid stått på dagsorden hos unggutten, og det livet ønsket han å fortsette etter ulykken.

-Utrolig gøy og enkel å kjøre, sier Lillian Iversen når hun beskriver terrengkjøretøyet "Terrengen". Foto: Thomas Hegna

Som odelsgutt til en gård i Hægeland innså han at gårdsdrift heller ikke kan skje fra en elektrisk rullestol.

På Terrengen kommer vi frem der friske ville hatt problemer

Lillian Iversen, rullestolbruker

— Derfor kjøpte jeg firehjulingen Terrengen som jeg har hatt fantastisk glede av i 20 år. Og selv om det bensindrevne kjøretøyet var 50.000 kroner billigere enn en elektrisk rullestol, var det ikke støtte å hente fra det offentlige den gang, forteller han.

Akkurat den regelen er nå heldigvis endret.

Naturopplevelse

Andre bevegelseshemmede hørte om aktivitetene og turene Odd Arne dro på, og ønsket å oppleve det samme.

— Dermed startet jeg firmaet Handicus for tre år siden og arrangerer nå turhelger der rullestolene blir byttet ut med Terrengen, og brukerne får opplevelser som ellers er forbeholdt friske, sier Nordbø.

Her er de klar for avgang fra basen på Bringsvær leirskole sist helg. Foto: Thomas Hegna

Han har inngått et tett samarbeid med Bringsvær leirskole i Hægeland, skryter veldig av den positive holdningen han møter der, og sist helg ble en skikkelig naturopplevelse for deltakerne.

Rik på penger blir jeg nok aldri på dette

Odd Arne Nordbø, leder handicus AS

— Skyting på skytebanen i Hægeland, overnatting i gapahuker, ørretfiske i Røynelandsvannet (57 ørreter!) og tur til Ropstadknuten stod på programmet, forteller Nordbø.

Tilrettelagt

På Bringsvær har han gjennom samarbeid med Midt-Agder Friluftsråd og Kristiansand kommune tilrettelagt for bevegelseshemmede med stier for rullestoler, brygge for rullestoler og båter som Nordbø har anskaffet der rullestolene kan kjøre ombord. Dermed er det også blitt enklere å være funksjonshemmet elev på leirskolen.

Offroad-Rullestol_1_.jpg Foto: Thomas Hegna

Lillian Iversen testet tilbudet i juni da hun fikk prøve Terrengen på en tur med MS-foreningen.

— Gjett om det ga mersmak! Jeg heiv meg rundt og ble med da Odd Arne og Handicus inviterte til ny aktivitetshelg, forteller hun. At det pøsregnet den dagen damene dro til fjells, gjorde ingenting.

— Jeg som har store problemer med å komme meg ut i marka får oppleve noe vi ellers ikke har mulighet til, sier hun, og foreslår like godt at kommunene kjøper inn noen slike kjøretøyer og leier de ut til rullestolbrukerne.

Første tur på 50 år

Hun skryter uhemmet av Odd Arne, mens han på sin side ikke akkurat skryter av økonomien i firmaet.

— Vi er avhengig av støtte fra firmaer som bruker oss i sin markedsføring, sier han og håper at flere vil melde seg som samarbeidspartnere.

— Rik på penger blir jeg nok aldri på dette, smiler han.

— Men det gir meg utrolig mye at mennesker for eksempel får oppleve sin første fisketur på 50 år. Tilbakemeldingene vi får fra deltagerne, er utelukkende positive og kanskje spesielt fra dem som blir pushet litt ut av komfortsonen. De fleste av oss liker jo å oppleve og mestre nye ting, uansett om man er funksjonsfrisk eller har en fysisk utfordring.

Skånsom mot naturen

Lavt tyngdepunkt, lang rekkevidde, stor stabilitet og nesten ikke «fotavtrykk» i naturen. Det er noen av fordelene Odd Arne Nordbø trekker frem når han beskriver røffingen «Terrengen». Kjøretøyet produseres av firmaet med samme navn i Rennebu i Sør-Trøndelag, og daglig leder Erling Grøtte forteller om sterke og positive tilbakemeldinger fra brukerne.

— Tilbakemeldingene kommer fra mennesker som ellers ikke hadde kommet seg ut på tur. At kjøretøyet betyr så mye for dem, setter vi veldig pris på, sier Grøtte. Han forteller at det produseres rundt 15 slike kjøretøy i året, at de spesialtilpasser dem hver enkelt bruker og understreker at det kan søkes om støtte til innkjøp gjennom Hjelpemiddelsentralen/NAV.

14 hestekrefter

At Terrengen er leddet på midten gjør den ekstra fleksibel og stødig. Den bensindrevne motoren på 14 hk får den opp i seks km/t, og takket være ekstra brede dekk gir den ikke mer «fotavtrykk» i naturen enn et menneske på 70 kilo.

— Vi har ikke hørt om ett eneste uhell med Terrengen. I motsetning til ATV-ene der det jo har vært mange alvorlige ulykker, sier Grøtte.

Jakt for alle

Odd Arne Nordbø gir seg ikke med naturopplevelser og fiske for bevegelseshemmede. Nå er han, som representant for Landsforeningen for ryggmargsskadde i Agder (LARS) med i prosjektet «Jakt for alle», et samarbeid mellom Norges Jeger og Fiskerforbund og nettopp Landsforeningen for ryggmargsskadde.

— Målet er å få bevegelseshemmede ut på jakt. Vi er i gang med skytetrening på det nye, flotte skyteanlegget på Farvannet, og vi ser jo hvor gøy og sosialt dette er, forteller Nordbø, og legger til at det fortsatt er byråkrati og regelverk som må ordnes opp i før jakta kan starte for fullt.

Nordbø avslutter med å oppfordre flere til å bli med på «Jakt for alle». Dette er et gratis tilbud til mennesker med en fysisk utfordring og absolutt alle er velkommen.