HÆGEBOSTAD: – Det er kjempegøy at næringslivet i vår lille kommune blir rangert som 24. best i landet og faktisk aller best på hele Sørlandet. Jeg har imidlertid ingen forklaring på hvorfor Hægebostad klatret hele 88. plasser fra året før, sier ordfører Ånen Werdal i Hægebostad.

Det er niende gang at Telemarksforskning har utarbeidet NHOs Nærings-NM, der næringslivet i landets kommuner blir målt og rangert etter bedriftenes vekst, lønnsomhet, nyetableringer og størrelse. Mens næringslivet i Hægebostad kom på en 24. plass fulgte Sirdal på en 32. plass, Lyngdal 72. plass, Songdalen 78. plass, Audnedal 85. plass, Kristiansand 87. plass og Grimstad på 97. plass.

BEST I SØR: Ordfører Ånen Werdal (t.v.) er stolt over at næringslivet i Hægebostad utmerker seg. Her på besøk hos daglig leder Ole Dag Meland ved Eikås Hytter & Hus. Foto: Torbjørn Witzøe

Mye småindustriHægebostad hadde ved årsskiftet 1693 innbyggere. Innlandskommunen har 29 prosent industriarbeidsplasser, noe som er tre ganger så mye som landsgjennomsnittet. På den andre side er bare fire prosent av arbeidstakerne kommunen ansatt i varehandel, der landsgjennomsnittet er over 14 prosent.

Vi treffer ordfører Ånen Werdal i lokalene til Eikås Hytter & Hus som i 1998 ble skilt ut fra Eikås sagbruk som sammen med Eiken Mekaniske verksted og Sørlandets Rehabiliteringssenter er de største private bedriftene i kommunen.

– Selv om ikke kommunen har så mye penger er den positiv innstilt, sørger for rask saksbehandling og arrangerer temamøter og samlingspunkter for næringslivet. For vårt firma er det også avgjørende at vi har fått god bredbåndsdekning. I tillegg til lave etableringskostnader nyter næringslivet i bygda godt av stabil og god arbeidskraft, selv om vi også har utfordringer på rekrutteringssiden, sier daglig leder Ole Dag Meland i Eikas Hytter & Hus.

Firmaet som tegner og prosjekterer hytter og hus, har strevd litt etter at etterspørselen etter hytter i høyere prisklasse dalte, men opplever nå at markedet er i ferd med å ta seg opp igjen.

Plass til flere

På Skeie i Eiken har kommunen brukt 20 millioner kroner på å opparbeide et nærmere 50 mål stort næringsområde. Ordføreren sier det ikke skal stå på plass dersom flere ønsker å etablere seg i Hægebostad.

– Hægebostad må jo være et bevis på at det er fullt mulig å drive god butikk uten å ligge tett opptil E 39, sier høyreordfører Ånen Werdal.