VENNESLA: Boligen i Askedalsvegen 3 har stått ubebodd siden i sommer da Bjarne Nordhagen formelt sluttet som sogneprest i bygda. Jan Otto Fredwall har vikariert i stillingen i tre år, men hadde egen bolig i Vennesla. Nå må kommunen ut på boligmarkedet og finne ny tjenestebolig til den nye sognepresten Raymond Cato Torsvik fra Bergen.

Ikke godkjent

— Boligen i Askedalsveien har vært prestebolig siden oktober 2007 og tilfredsstiller ikke kravene presteforeningen har satt til størrelse og innhold, opplyser førstekonsulent på bispedømmekontoret i Kristiansand, Torun Gitmark. Hun har blant annet ansvar for tjenesteboliger for prester.

Neste uke skal tjenestebolig behandles i plan- og økonomiutvalget. Kommunene er etter lov pålagt å skaffe tjenestebolig til geistlige tjenestemenn. Rådmann Svein Skisland tar utgangspunkt i en boligpris på 3,5 millioner.

Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet kan pålegge kommuner å skaffe presteboliger, men ifølge Gitmark vil presteforeningen lempe litt på kravene. Sognepreststillingen i Vennesla ble lyst ut med bolig.

Får noe statlig tilskudd

— Vennesla kommune må selv kjøpe bolig, men vil fra staten få et årlig rentetilskudd og dekket kommunale avgifter, sier førstekonsulenten. Med den anslåtte boligprisen, vil kommunens årlige utgifter utgjøre 271.500 kroner, mens refusjonen er beregnet å utgjøre 121.490 kroner.

Saksbehandler Olav Norheim sier den nå ubebodde presteboligen i Askedalsvegen 3 var spesialtilpasset den forrige sognepresten, og ikke helt etter reglene. Boligen er for liten.

Vil bli revet på sikt

— I kommuneplanen ligger boligen med en farge som ikke er til boligformål. Det ligger midt i idrettsanlegg, og på sikt skal boligen rives. Den vil midlertidig bli leid ut, sier Norheim.

- Hvor leter dere etter ny prestebolig?

— Smååsane kan være aktuelt. Det er andre muligheter også, sier saksbehandleren.

Ny prestebolig er i 2013-budsjettet pekt på som et tiltak som vil bli vurdert som en investering.