Dykkere fra den danske marine i aksjon i havna i Ålbæk, der en mann fra Arendal ble drept i en skuddveksling med politiet. Foto: Jon Anders Skau

— Han vil gjerne gi sin versjon av det som har skjedd, sier 39-åringens forsvarer Mette Grith Stage til NTB.

Byretten i Hjørring dømte i februar 39-åringen og tre andre nordmenn til fengsel i tre år og seks måneder for forsøk på smugling av 260 kilo hasj fra Danmark til Norge. Smuglingsforsøket skjedde i januar i fjor. I alt fem nordmenn sto tiltalt, men en 46-åring ble frifunnet.

De fire dømte anket, og det gjorde også påtalemyndigheten, som mente at straffen var for mild. Mandag starter ankesaken i Vestre Landsret i Viborg på Jylland.

Skuddveksling

Saken har fått mye medieomtale fordi det oppsto skuddveksling da hasjen skulle lastes over i en speedbåt på havna i Aalbæk på Nord-Jylland og dansk politi slo til etter tips fra sine norske kolleger. Da nordmennene forsøkte å komme unna, oppsto det skuddveksling. En 49 år gammel mann fra Arendal ble skutt og drept av politiet og en 27-årig nordmann og en dansk politimann fikk skuddskader.

Under rettssaken i Hjørring tilsto tre av de fem å ha deltatt i smuglingen. De to andre nektet, blant dem den hovedtiltalte 39-åringen. Dansk politiet mener han har hatt en koordinerende rolle og har styrt hele smugleroperasjonen fra et lukket telenettverk.

— Det er ingen tvil om at han er hjernen bak det hele. Han er den eneste som har hatt kontakt med alle i denne saken, sa aktor Mette Bendix i sin prosedyre i februar.

39-åringen er en nær venn av NOKAS-dømte David Toska. Før rettssaken i Hjørring var det en del spekulasjoner om at hasjpartiet kunne vært kjøpt med NOKAS-penger, men dette ble ikke tema under rettssaken i Hjørring.

Lang varetekt

39-åringen nektet å forklare seg under hele rettssaken i Hjørring. Hans forsvarer sier hun ikke har anledning til å si hvorfor hennes klient nå har bestemt seg for å forklare seg.

— Det eneste jeg kan si er, at han nå gjerne vil gi sin versjon av det som er skjedd. Mitt forsvar av ham vil derfor inneholde nye synspunkter, sier advokat Mette Grith Stage til NTB.

I byretten i Hjørring prosederte hun på at hennes klient måtte frifinnes. Stage la i sin prosedyre vekt på at det er mange indisier i saken, men ingen konkrete beviser mot ham.

39-åringen har sittet i varetekt siden han ble utlevert til Danmark i juni 2013. — Det har naturligvis vært hardt for min klient å sitte varetektsfengslet med besøks- og brevkontroll i en så lang en periode, og han savner selvsagt sin familie og sitt normale liv. Han ser derfor veldig fram til at saken nå kommer opp, sier Grith Stage.

Det er satt av seks dager til saken i Vestre Landsret i Viborg.