— Jeg svarte selv på undersøkelsen om videregående skolevalg, og den var mye vinklet på nåtida, spesielt når det gjaldt skolevalg. Men dette handler om fremtiden, fastslår Eikeland.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Snever vinkling

Tirsdag gjorde foreldrerepresentantene Tone Martha Sødal og Tim Hope det klart at de mente undersøkelsen var så full av feil og mangler at svarene ikke var representative.

Eikeland, som er leder av tjenesteutvalget i Søgne, og fylkespolitiker, er enig i at den var altfor snevert vinklet.

Stemningen var dyster da ordfører Åse Severinsen (midten), Thorbjørn Erik Langeland (t.v.) og Bjørg Eli Bjørsvik (t.h) fra Høyre fikk nyheten om at fylkesrådmannen sier nei til ny videregående skole på Tangvall i Søgne. Foto: Janne Birgitte Prestvold

— Når alternativet er enten å gå på dagens Søgne videregående skole eller å dra til Kristiansand, da forstår man at folk svarer Kristiansand, påpeker han.

Det vil være en styrke for Søgne å ta en breiere og mer konkret undersøkelse.

Eikeland mener fylkesrådmannen viser et for stort og bastant fokus på en undersøkelse som ble besvart av noen få foreldre, og ingen enkeltelever.

— Med litt hjelp fra foreldreutvalgene tenker jeg det vil være en styrke for Søgne å ta en breiere og mer konkret undersøkelse, sier Eikeland.

- Åpne spørsmål

— Hvem skal kvalitetssikre den, og sørge for at spørsmålene som stilles denne gang ikke er vinklet feil?

— Spørsmålene må selvsagt være helt åpne, og foreldrene må gjerne være med på å utforme den. I Søgne har det alltid vært sånn at man drar til Kristiansand for å ta videregående, sier Eikeland.

Han tror en ny videregående skole på Tangvall, med et attraktivt tilbud, vil være et reelt valg for mange.

— Det alternativet er det viktig å få fram, mener Eikeland.

Han er svært kritisk til innholdet i skolebruksplanen, hvor fylkesrådmannen anbefaler politikerne å si nei til ny videregående skole på Tangvall, og heller satset på utvidelse av eksisterende tilbud i Kristiansand.

Frist 1. oktober

— Jeg tror administrasjonen kun har sett på økonomiske konsekvenser, men det koster penger å bygge på klattvis også. Dessuten kan det være mange fordeler med å ha en skole utenfor bykjernen, ikke minst overfor det lokale næringslivet.

— Det er heller ikke alle som ønsker seg til en skole med over tusen elever, som på KKG og Tangen, sier Eikeland.

Kari Brunvatne Kleivset (i forgrunnen) er rektor ved Søgne videregående skole. Hun følger de politiske debattene i skolesaken tett. - Vi er jo stolte av og glade i skolen vår, så dette er ikke lett, sier hun. Foto: Janne Birgitte Prestvold

Fristen for å komme med innspill til skolebruksplanen er satt til 1. oktober.

Les også:

— Jeg tar forslaget om en ny undersøkelse opp med foreldrene, samt politisk og administrativ ledelse i kommunen umiddelbart, fastslår Eikeland.

Behov for informasjon

Tone Martha Sødal, leder av Kommunalt foreldreutvalg i Søgne, synes initiativet til Eikeland er strålende.

— Men for at foreldrene skal ha mulighet til å ta stilling til dette, må de få god og relevant informasjon, sier hun.

Tone Martha Sødal, leder av Kommunalt foreldreutvalg i Søgne, synes initiativet til Eikeland er strålende. - Men for at foreldrene skal vite hva de tar stilling til, må de få god og relevant informasjon, understreker hun. Foto: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD

Sødal mener en ny videregående skole vil tilføre store, nye og friske ressurser som bygda trenger.

— Men noen er redde, blant annet for følgene av en samlokalisering av ungdomsskole og videregående skole. Noen trenger å høre at det ikke er politisk vilje til å tvinge Søgne-barn til å gå der, at de fremdeles vil ha fritt skolevalg. Her trengs informasjon, både om hvordan det vil fungere i praksis, og om mulige fordeler og ulemper, framholder hun.

Folkemøte

Kommunalt foreldreutvalg har tidligere foreslått overfor fylket å holde et stort åpent folkemøte der prosjektet kunne legges fram, presenteres og diskuteres. - Kanskje Søgne kommune burde tenke denne tanken nå, sier Sødal.

— Tror du en ny undersøkelse vil gi andre svar?

— Den vil i alle fall gi folk en reell mulighet til å svare, og tenke over mulighetene. Det ikke har hatt til nå, svarer Sødal.