— Jeg er enig i forslaget om ikke å legge ned sykehuset i Flekkefjord, og skal i Stortingets spørretime ta opp med helseministeren om Utviklingsplan 2030 for ett sykehus i Agder kan legges på is, sier Odd Omland til Fædrelandsvennen.

Kari Henriksen og Odd Omland er Aps stortingsrepresentanter fra Vest-Agder. Her under den politiske debatten lørdag. Foto: Henrik Ihme

Vest-Agder Arbeiderparti avholdt lørdag årsmøte på Quality Kristiansand Hotel, og i den politiske debatten var det forslaget fra kommunelagene vest i fylket om å redde sykehuset i Flekkefjord som fikk de mest flammende innleggene.

Odd Omland sier at han vil at utviklingsplanen fra Sørlandet sykehus, som nå er ute på en bred høringsrunde, og som foreløpig anbefaler ett sykehus i Kristiansand, stanses.

Imot forslaget

Tidligere nestleder i sykehusstyret, Jan Oddvar Skisland, tok ikke ordet under årsmøtets første dag, mens sier til Fædrelandsvennen at han mener det vil være helt feil å stanse arbeidet med Utviklingsplan 2030. — Det er dumt om vi stanser denne prosessen, nå som den er ute på høring. Det vil være veldig ødeleggende for prosessen, sier han.

— De har tydelig mobilisert veldig i vestfylket, bemerker han.

Spør Høie

I Odd Omlands spørsmål til helseminister Bent Høie (H), som han skal stille under spørretimen på onsdag, skriver han at Utviklingsplan 2030 har vakt sterke reksjoner, og 5000 deltok i fakkeltog for å bevare akutt- og fødetilbudet ved Flekkefjord sykehus. Regjeringen varsler ny nasjonale helse- og sykehusplan i løpet av 2015, og ifølge statsråden blir denne så detaljert at de regionale helseforetakene vil bli overflødige.

Videre spør han helseministeren om han vil be Helse Sør-Øst om avvente videre behandling av Utviklingsplan 2030 til nasjonal helseplan er lagt fram.

— Helseministeren har et stort ansvar om å få dette på rett kjøl, sier Omland.

Stortingskollega Kari Henriksen støtter dette.

— Konsekvensene for kommunene er veldig vanskelig å se i utviklingsplanen, og derfor må planen settes på vent.

Forslaget

Forslaget om sykehustilbud i Lister- og Dalaneregionen ble fremmet av Farsund, Flekkefjord, Kvinesdal, Lyngdal og Sirdal Arbeiderparti.

— Flekkefjord sykehus er lokalsykehus for hele Lister og deler av Sør-Rogaland. Befolkningen trenger den lokale trygghet og helsekompetanse slik den er i dag og aller helst styrket med flere funksjoner. Avstandene til både Kristiansand i øst og Stavanger i vest er store og reisene dit skaper engstelse i regionen vår, heter det.

Forslaget oversendes redaksjonskomiteen for politiske saker, og vil få sitt vedtak søndag. Det betyr at årsmøtet ikke har bestemt seg om saken, men ingen tok til talerstolen for å forsvare de foreløpige konklusjonene i Utviklingsplan 2030. Flere representanter fra vest i fylket tok imidlertid ordet for å bevare sykehuset i Flekkefjord. Tidligere stortingsrepresentant Rolf Terje Klungland gikk på talerstolen med appell om å bevare sykehuset i Flekkefjord.

Anne Bystadhagen, leder i Flekkefjord Ap, sa at sykehusplanenes foreløpige anbefaling om ett sykehus i Agder slo ned som en bombe.

— Sykehuset i Flekkefjord er velfungerende, og det er ingen grunn til å legge det ned. Mange tusen gikk i fakkeltog, 400 unger fødes her årlig, og mange reddes av akuttfunksjonen, sa hun.

Runden går av

Tidlig på dagen gjorde fylkesvaraordfører Toril Runden det klart at hun ikke fortsetter i fylkespolitikken, og spekulasjonene om hvem som skal ta over som førstekandidat på fylkeslista neste år begynte snart å surre.

Avgående fylkesleder Linda Verdal og Trond Henry Blattmann er to hete navn foran valget.