Venstres Petter N. Toldnæs mener tiggeforbud vil gi Lillesand et omdømmeproblem. Han og flere andre politikere viser til at det nesten ikke er tiggere i byen i dag. Her er Marioara Margel (55), en av Lillesands få faste tiggere, avbildet i sommer. Foto: ERLEND OLSBU

— Det store flertallet i Høyres gruppe er for et forbud, men vi har medlemmer som er litt i tvil om hva de skal lande på, sier Høyres gruppeleder Einar Holmer-Hoven til Fædrelandsvennen.

Mandag ble Arendal den første byen i Norge som innførte et lokalt tiggeforbud. De sterke reaksjonene i etterkant har gjort inntrykk hos politikerne i Lillesand, som får saken på bordet bystyret 3. desember.

— All medieomtalen har gjort noen betenkte om det er riktig at Lillesand skal være så tidlig ute, sier Holmer-Hoven.

Vanskelig situasjon

Ordfører Arne Thomassen (H) bekrefter at reaksjonene har gjort inntrykk.

— Arendal har blitt hetset av hele Norden, sier Thomassen.

Både Holmer-Hoven og Thomassen mener at det er riktig å innføre forbud, men ordføreren frykter at Lillesand vil bli stemplet som en kald by.

— Det har vært noe av det jeg brenner for at alle skal føle seg hjemme i vår kommune og alle skal føle seg inkludert. Her er vi i en veldig, veldig vanskelig situasjon, fordi omverden ser på dette tiggeforbudet i Arendal som noe annet enn det jeg vet Arendal har tenkt, sier Thomassen til NRK, som omtalte saken først torsdag.

Fikk knapt flertall

I sommer stemte 15 i bystyret for og 12 mot et forbud. Nå som høringsrunden er avsluttet må politikerne fatte et nytt vedtak om forbudet skal innføres.

— Det var et knapt flertall sist, så det er jo nok at to ombestemmer seg. Før bystyret må Høyre ha en grundig diskusjon, sier Holmer-Hoven.

Petter N. Toldnæs (V) håper nå på et annet utfall.

— Vi har vært klare på at et tiggeforbud er fryktelig dårlig reklame for Lillesand. Vi erstatter det noen kaller et tiggerproblem med et omdømmeproblem, sier Toldnæs, som viser til at det kun finnes en håndfull tiggere i byen.

Ap: - Spesielt

Leif Vagle (Ap) er av samme oppfatning.

— Det er spesielt at Arendal og Lillesand skal være først ute. Her er problemet med tiggere så godt som fraværende. Jeg har heller ikke hørt at dette har skapt noe ubehag for folk. Det kan være kriminelle elementer bak, men vi løser ikke den biten ved å gå etter de som sitter i førstelinja på gata, sier Vagle.

Lars Gunnar Nag var den eneste av Høyres 13 representanter som stemte mot et forbud sist.

— Jeg hadde en prinsipiell begrunnelse sist og den står jeg fast ved. Et forbud er et ganske inngripende tiltak. Jeg har vært åpen for å innføre et forbud dersom det er behov for det, men jeg kan ikke se at det er nødvendig i dagens situasjon, sier Nag.

Frp holder stand

Arne Gulbrandsen (Frp) er klar på at han kommer til å stemme for et forbud, slik han gjorde sist.

— Jeg kan ikke se at noe har endret seg i løpet av høringsrunden. At det stormer litt i Arendal endrer ikke vårt syn, sier Gulbrandsen.

Andreas Brovig (KrF) mener reaksjonene viser at saken handler om verdier.

— Denne saken berører folk på en annen måte enn andre kommunale vedtak. Det handler om grunnleggende verdier på hvordan vi ser på mennesker rundt seg. Jeg synes det er uverdig og ser ikke poenget med at vi skal ha en sak nå, sier Brovig.