— Ett til fylkeslegen, ett til utdanningsdirektøren, ett til fylkeslandbrukssjefen og ett til samfunnsavdelingen hos Fylkesmannen. Har du noen fine igjen?

Det er Ole Magne Omdal, rådgiver i næringsutvikling hos Fylkesmannen i Vest-Agder, som spør, etter å ha kikket på huskelisten.

Grunneier Ommund Tveit pakker det aller siste juletreet som skal pryde fylkeslege Kristian Hagestads kontor før han går av med pensjon. Foto: Lars Hollerud

— Jeg har da noen igjen, svarer Ommund Tveit.Sistnevnte driver gården Steinsland i Birkenes, og er en av grunneierne som satser stadig mer på juletreproduksjon.

I løpet av 12 år antar han å ha plantet ut, gjødslet, klippet og pleiet om lag 15.000 trær.

Tyskland

— De dårligste eksporteres til Tyskland, opplyser han.

— Er ikke det litt dårlig gjort, etter at det var tyskere som innførte juletretradisjonen på 1500-tallet?

På gården Steinsland i Birkenes ligger fortsatt noen trær som snart skal kaste glans over jula. Foto: Lars Hollerud

— Dagens tyskere er ikke så nøye på det, bare trærne er brede nederst. Nordmenn er langt mer kresne og skal stort sett ha slanke trær, erfarer Tveit.Trærne fra Steinsland som ikke havner i Tyskland, altså de peneste, sendes til Østlandet eller kjøres til hans eget salgssted ved Frikstad bedehus i Randesund.

Da er det snakk om to slags trær. Fjelledelgran og Normanns edelgran.

Med på utvelgelsen denne uka var også fylkesskogmester hos Fylkesmannen, Ole Stabekk.

Siste jobb

Bestillingen fra Kristian Hagestad var for øvrig noe av det aller siste han gjorde før han takket for seg etter 23 år som fylkeslege.

— I alle år, så nær som to, har vi hatt juletre i vår avdeling. De to årene uten kom som følge av voldsom drøssing av barnåler. Så kom vi på bedre tanker og gjenopptok tradisjonen, sier Hagestad.

Valget er tatt. Fylkeslegens juletre er garantert ferskvare. Foto: Lars Hollerud

I år er det garantert kortreiste ferskvarer som skal pryde minst fire avdelinger i fylkeshuset i Tordenskjolds gate.Selv om juletreutsendingene Omdal og Stabekk altså krysset fylkesgrensa for å finne dem.

Ole Magne Omdal, Ivelands tidligere ordfører, har særlig ansvar for bær, pyntegrønt og juletrær som rådgiver.

Han er optimist.

— Forutsetningene for å produsere juletrær av høy kvalitet i Agder er svært gode. Stadig flere ønsker å starte produksjon eller å utvide arealene. Et langsiktig mål er å plante ut 1500 dekar i 2022, sier Omdal.

Historien forteller at det første juletreet i Norge, ble pyntet i Christiania i 1822.