— Løsningsforslaget er langt fra ideelt, men det er den eneste muligheten vi ser, sier skolerådgiver Audhild Linde Røed til Fædrelandsvennen.

En mulighet

Ifølge Rådmannen er det vanskelig å arrangere turer i tråd med gratisprinsippet og permisjonsreglementet, med mindre kommunen dekker alle kostnader, og turene blir en del av den ordinære undervisningen.

Men en tolking av gratisprinsippet fra oppvekstenheten viser at foreldre har en mulighet til å gi gaver frivillig til skolen, og slik finansiere turene. Det må i så fall skje på følgende måte:• Frivillige gaver fra foreldre dekker alle utgifter til Polen-turene.

• Skolene kan arrangere turene, som skoleturer, og legge innholdet opp etter læreplandel fra Kunnskapsløftet.

• Skolene kan slik sikre inkludering av alle elever, og ha hånd om skolens kriterium for god orden og oppførsel på turen.

Krav

Det er etter krav fra Levekårsutvalget at saken kommer opp til ny politisk behandling torsdag. Etter at politikerne i vår vedtok at Polen-turene måtte opphøre, ble det oppstandelse både i bygda og utenfor kommunegrensene. Turene har en lang tradisjon, og har de siste årene vært foreldrearrangert og basert på dugnad.

Følg Fædrelandsvennen Vennesla på Facebook

Vedtaket kom etter en presisering om gratisprinsippet fra Fylkesmannen i Vest-Agder. For at turene skulle kunne fortsette, måtte kommunen ta regningen, ettersom skolen ikke kan kreve betaling for skolearrangement.

Les også:

Et kostnadsanslag viser at prisen pr. klasse da vil være på rundt 250.000 kroner. Prisen presses opp av at lærere må være med, som skal ha overtid og tillegg.

Politikerne aksepterte dette, men utvalgsleder Inger Turid Tonstad (KrF) ba om at saken skulle behandles på nytt, etter at opplysninger om sprik i praksis mellom kommuner kom på bordet.

Vilkår

Audhild Linde Røed skriver at regelen om gratisprinsippet ikke utelukker at skolen kan ta imot gaver og andre bidrag dersom visse vilkår er oppfylt. Gaver må blant annet være reelt frivillige, og verken elever eller foresatte må føle seg presset til å bidra økonomisk. Gaver må komme hele klassen til gode, og alle må få delta uavhengig av størrelsen på bidraget. Bidragene skal også være anonyme.

— Dugnad kan brukes til å finansiere en tur, så lenge bidragene er anonyme.- Men da kan det bli vanskelig å følge med på at alle deltar, og noen kan ha grunnlag for ikke å delta. Det kan også bli en stempling av dem som blir observert i ikke å delta, så det er ikke optimalt, sier hun.

Permisjon

Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF) har i Fædrelandsvennen tidligere gått ut og sagt at turene burde kunne fortsette ved permisjon fra skolen som før, så lenge permisjonssøknadene behandles individuelt.

Les også:

For at det skal være mulig å gjennomføre foreldredrevne turer, har skolene nemlig tidligere gitt elevene permisjon. Men praksisen er en klar omgåing av opplæringsloven, har Fylkesmannen i Vest-Agder sagt.

Linde Røed avviser også denne muligheten.

— Det er fremdeles en omgåing av loven dersom alle får individuell permisjon, men sendes sammen på tur.

Vil ha klarhet

I Kristiansand har kommunen klart et forslag til felles retningslinjer for turer i skolens regi ute på høring.

— Vi er opptatt av å lage en praksis som ikke skaper en pressituasjon for foreldre og barn som skal på tur i skolens regi. Praksisen har vært veldig ulik mellom skolene, og vi ønsker å ta tak i det med felles retningslinjer, sier Roy Wiken, rådgiver ved oppvekstsektoren i Kristiansand.

I forslaget heter det at hvis foreldre ønsker å reise på tur med elever utenom skolens fagplaner, så må dette skje fritiden. Det heter også at gaver til skolen ikke kan komme som egenandel fra foreldre, og at midler som gis skal i en felles, anonym pott. Det heter også at man kan dekke reiseutgifter til lærere via gaver, dersom pengene er samlet inn i tråd med gratisprinsippet.

Forslaget skal opp til politisk behandling på nyåret.