LILLESAND: — Har rådyrene først forvillet seg inn på feil side av viltgjerdet, er det sjelden noen annen løsning enn å skyte dem. Dessverre, sier leder for viltnemda i Lillesand, Rune Blix, til Fædrelandsvennen.

Lørdag kveld rykket han ut etter melding fra politiet om at et rådyr var sett i nærheten av veien ved avkjørsel 84 til Lillesand.

— Det var ei lita rådyrgeit, uten kje heldigvis. Dyret hadde panikk, og vi hadde ikke noe annet alternativ enn å avlive det, forteller Blix.

Fjerde gang på ei uke

Og bare denne uka har villtnemda vært ute fire ganger for å se etter rådyr langs motorveien.

Senest fredag var de ute i flere timer for å lete etter et rådyr som var sett på samme sted.

Gaupemyr-avkjørsel

- Hvordan kommer de seg inn?

— Noen steder klarer de å presse seg gjennom viltgjerdet, selv om gjerdingen er bra de fleste steder. Nå er vi ikke så langt fra avkjørselen til Gaupemyr i Lillesand, der det ikke er stengt fysisk og rådyrene har en mulighet til å komme seg innenfor gjerdet og ut i elendigheten, svarer Blix.

Stadig færre tilfeller

Det blir imidlertid stadig færre dyr som forviller seg ut på motorveien, ifølge viltnemdlederen.

— I fjor vår hadde vi sju tilfeller av rådyr innenfor viltgjerdet i det samme området. Denne uka er første periode vi er ute i år. Vi har en god dialog med Agder OPS som har ansvaret for gjerdingen, og den blir altså stadig bedre, forteller Blix.

Vårproblem

Og det er på våren problemene er størst.

— Når det er grønt begynner dyrene å farte; særlig rådyrbukkene. Elg er det heldigvis mindre av, både fordi de er mindre smidige enn rådyrene og fordi det er færre av dem, opplyser Blix, som kommer med følgende oppfordring:

- Meld fra

— Ser man rådyr eller vilt på innsiden av viltgjerdet ved motorveien, så ring politiet og meld i fra. Skulle du kjøre på et dyr, er det også veldig bra at man i tillegg til å varsle, markerer stedet hvor påkjørselen skjedde. Gjerne med en plastpose.

Politiet: - Veldig mange påkjørsler

Operasjonsleder Miriam Stausland ved Agder politidistrikt bekrefter at det er mange rådyrpåkjørsler om dagen.

— Det stemmer, i tillegg til rådyret ved Lillesand, hadde vi en påkjørsel på Sødal også i dag, sier Stausland, som i det hun snakker med Fædrelandsvennen får inn en melding fra Mandal.

— Og der var det en påkjørsel på Imesletta i Mandal også faktisk. Så, ja, det er veldig mange rådyr som blir påkjørt om dagen, sier hun.