VENNESLA: Fædrelandsvennen skrev tirsdag om de nye fiskereglene som er foreslått av laksefiskelaget foran årets laksesesong. Reglene skal formelt vedtas under styrets årsmøte i uke 12, men tirsdag kveld ble det holdt et åpent fiskermøte der blant annet det nye reglementet ble tatt opp.

Blant reglene som er foreslått for årets sesong er høyere priser for sesongkort og enkelte dagskort på opptil 200 kroner, samt at fangstbegrensingen på laks over 90 centimeter blir stående.

Som argument for prisjusteringen bruker laksefiskelaget blant annet at kostnadene for å rydde opp fiskernes søppel har gått opp.

Høy temperatur

Og temperaturen blant de rundt 80 fiskerne og rettighetshaverne i salen var høy allerede fra starten av.

— Tror du det er oss lokale som står bak all forsøplinga langs elva? Vi må plukke opp etter turistene som forsøpler, og så må vi også svi for det med høyere priser på årskort. Det er skammelig, sa Jonny Solheim, leder av leder av Vennesla sportsfiskeforening, til applaus fra flere i forsamlingen.

TOK STØYTEN: Sekretær og talsmann for Otra laxefiskelag, Harald Endresen, måtte ta støyten fra misfornøyde fiskere som ønsker innflytelse på fiskereglene, under det åpne møtet på Vikeland bruk.

En annen fisker fulgte opp med at mesteparten av søppelet er danske ølbokser, og at turistene burde ta kostnadene for søppelryddingen.Jonny Solheim er også skeptisk til fangstbegrensingen, og hevder at mange ikke vet hvordan de skal håndtere å sette fisk ut i elva igjen, og det hadde vært bedre om man hadde muligheten til å ta et par storlaks i løpet av sesongen.

Møteleder fikk ros

Sekretær og talsmann i Otra Laxefiskelag, Harald Endresen, ledet diskusjonen, og fikk også ros for å ha invitert til et møte der alle kunne lufte sine meninger. Det er Otra Laxefiskelag som forvalter laksefisket for rettighetshaverne i elva.

Men det ble også luftet bekymringer om at det nå skal selges gruppedagskort, og at enkelte grupper derfor kan overta hele deler av elva.

— Dette følger vi med på, og har full kontroll over. Det skal vi ikke la skje, beroliget Endresen.Under møtet ble det også spurt om de 14 storlaksene som ble tatt og sluppet ut igjen i løpet av sesongen, virkelig hadde en klar effekt på storlaksstammen som laksefiskelaget forsøker å bygge opp igjen.

— Vi vet ikke om det har betydning, men vi må tro at det har det, og vet at mange storlaks tar de største gyteplassene. Men det blir synsing, medga Endresen.

15. februar

Ingenting ble imidlertid vedtatt under møtet. Innen 15. februar må alle innspill til reglementet være Endresen skriftlig i hende, og laksefiskelagets styre skal så vedta de nye reglene.

Mot slutten av møtet kom så en kommentar fra en i salen som tok litt av brodden av alvoret som preget laksefiskerne.

— Vi skal jo bare ha det moro og fiske laks!