Denne skissen viser hvordan bebyggelsen var tekt i en tidligere fase i prosjektet. Etter innspill fra velforeningen på Lunde er blokkbebyggelsen forkastet. Foto: Arkade arkitekter
Bensinstasjonen, på folkemunne kalt "Tappen", skal rives for å gi plass til leilighetsbyggene. Planen er å reise mellom 50 og 60 leiligheter på den åtte mål store tomta. Foto: Kjartan Bjelland
Erling Okkenhaug taler på folkemøte på Lunde tidlig i høst. Der kom det fram stor folkelig motstand mot utbyggingsplanene på Lunde. Foto: Kjartan Bjelland
Til venstre utbygger Ruben Møll i Sørbuss, som etter dialog med velforeningen endret planene for tomta på Lunde. I midten Tom Arne Aamodt i Mur i Sør, og til høyre møteleder Roar Osmundsen. Foto: Kjartan Bjelland
Tappen-området.jpg Foto: Jan Lindeberg

— Dette er over all forventning! Vi er strålende fornøyde med dialogen med utbygger, og utfallet saken ser ut til å få, sier Gunn Reidun Myran i Lunde vel.

På oppdrag for velforeningen laget arkitekt Jan Inge Lindeberg et forslag til hvordan den kasselignende bebyggelsen som var tenkt på tomta, kunne byttes ut med et uttrykk som i større grad harmoniserer med omgivelsene.

Åtte mål stort

— Vår arkitekt skal nå i gang med å lage et byggverk og et uttrykk som skal være mest mulig tro mot håndskissene fra Lindeberg, sier Ruben Møll i Sørbuss, en av utbyggerne av den åtte mål store tomta sentralt på Lunde.

— Det innebærer at vi vil sende saken inn på nytt til kommunen og lage et nytt reguleringsforslag, bekrefter han.

— Var det folkemøtet på Lunde som fikk dere på andre tanker?

— Det forandret i alle fall utrykket og bygningene, sier Møll.

- «Edens hage«

Gunn Reidun Myran skryter av den lydhøre utbyggeren og berømmer ham for viljen til dialog med velforeningen.

— At Ruben Møll på vegne av utbyggerne tok en time out etter folkemøtet på Lunde, fortjener han stor takk for. Vi har møtt svært positive, samarbeidsvillige og lyttende utbyggere som har tent på vår produktidé, og kunne ikke vært mer fornøyde, sier Myran.

Hun sparer heller ikke på superlativene i beskrivelsen av skissen: — Den viser vakre bygninger som reiser seg majestetisk opp og krones med saltak av ypperste klasse, omkranset av en nydelig hage á la «Edens hage», sier Myran.

Området som skal bygges ut ligger der bensinstasjonen «Tappen» er i dag. Sørbuss er en av to utbyggere som spytter i mellom 150 og 180 millioner kroner i leilighetsprosjektet. I alt er planen å bygge mellom 50 og 60 leiligheter.

— Da vi startet prosessen var det i god tro og etter møte med kommunen. Lunde vel ble også informert. Reksjonene kom noe sent, og var ganske voldsomme, sier Møll, og viser til motstanden på og i etterkant av folkemøtet tidligere i høst.

Ekstrarunde

Utbyggerne sa ja til å la prosjektet hvile. I mellomtiden engasjerte velforeningen Lindeberg, og det er altså hans alternative skisse som utbyggerne nå ønsker å gå videre med.

— Vi tok denne ekstrarunden etter å ha kommet fram til at det hadde lite for seg å sette i gang noe som Søgne-folk ikke ville ha. Vi ønsker jo å bygge noe som folk liker og som naboer og omgivelser kan trives med. Det tror vi er best for alle parter, sier Møll.

Dermed har utbygger av Tappen-tomta kommet til stikk motsatt konklusjon av Tom Arne Aamodt i Mur i Sør. Han møtte også kraftig motstand for sine utbyggingsplaner ved Gamle Lundevei, men ønsket ikke å endre prosjektet da en alternativ skisse kom på bordet.

— Aamodt var jo kommet en del lenger med sitt prosjekt, så det er naturlig at han landet på det valget, mener Møll, og legger til:

— Jeg tror begge prosjektene blir fine.