LILLESAND: — Hvis jeg hadde sittet i en av fritidsboligene på Ågerøya og sett at naboen betaler en eiendomsskatt som er halvparten eller tredelen av det jeg betaler, ville jeg skaffet meg en takstmann som sammenliknet min bolig med naboens. Så ville jeg med loven i hånd klaget til kommunen. Det er dette som kommer til å skje, sier Tor Audun Danielsen (V).

Han vil ikke lenger sitte i sakkyndig nemnd i Lillesand, og advarer:

— Om de kjører disse sakene i rettsvesenet, så har ikke kommunen en sjanse, tror Danielsen.

- Titalls millioner

— Det er ressurssterke folk som har fritidseiendommer i Lillesand. Vinner de frem i rettsvesenet må alle fritidseiendommer omtakseres og tasktene justeres. Her snakker vi om verdier for mange titalls millioner, mener Danielsen.

Gjennomsnittstaksten på en boligeiendom på Ågerøya er 3,1 millioner kroner. For fritidseiendommer ligger snittet på 6,5 millioner kroner.

Danielsen mener kommunen kan stå overfor uhåndterlige problemstillinger. Han sier hele fritidseiendomsmarkedet i Lillesand har grunn til å reagere.

— Det ligger mange perler i Blindleia. Hva med Bliksund, Skottevik, Kjøpmannsvik eller Justøya? Jeg hadde i alle fall skaffet meg takstmann i løpet av våren og henvist til likebehandling. Og hva gjør kommunen da? spør Danielsen.

Klagesaker

Asbjørg Rognlien Haugen (Ap) satt som nestleder og fungerende leder i sakkyndig ankenemnd i 2009 da klager på eiendomsskattetakstene ble behandlet. Takstene ble fastsatt i 2008, mens det fremdeles var boplikt på Ågerøya.

— Vi var innforståtte med at boplikt spilte en rolle. Det er antatt salgsverdi som skal legges til grunn for skatten, og da er boplikt viktig. Derfor synes jeg det er rart at ikke Høyre ser problematikken. De hadde også medlemmer både i sakkyndig nemnd og i ankenemnda, og vedtak som ble gjort i ankenemnda var enstemmige, sier Haugen.

Halvor Rismyhr (H) satt i sakkyndig nemnd i 2008 og er den siste av tre faste som er igjen når Danielsen og Svenny Karlson (SV) søker fritak.

— Takstene gjennomgikk vi alle sammen i takstnemnda. Jeg husker ikke at det ble gitt rabatt. Det er ikke kjempeinteressant heller. Det er formannskapet som har myndighet til å gjøre noe. Jeg er lojal mot vedtaket formannskapet har gjort. Jeg synes det er litt søkt å melde seg ut fordi man ikke er enige i et vedtak, sier Rismyhr.