KRISTIANSAND: I oktober 2011 ble de første domfelte sørlendingene påsatt fotlenke for å sone fengselsstraffen i sitt eget hjem. Flere var kritiske til ordningen og mente straffen ble bare barnemat. Helt feil, mener leder av Agder friomsorgskontor, Arne Værland.

- Det er lett å tenke at det er enkelt å sone i hjemmet, men det følger med et kontrollsystem og en overvåkning som gir stor frihetsberøvelse. Bryter man regelverket, så bærer det rett i fengsel. Ved et tilfelle var den domfelte innenfor fengselsmurene i løpet av én time, forteller Værland.

Kun seks brudd

Siden oppstarten har kun seks domfelte blitt innsatt i fengsel fordi de har brutt vilkårene for å sone med fotlenke. Så langt har ingen domfelte forsøkt å rømme eller lure systemet. De som er tatt, har brukt rusmidler. Ifølge Værland foretas det uanmeldte ruskontroller hele tiden.

- For personer med rusproblemer er det å holde seg rusfri den klart største utfordringen. Ved et tilfelle var den domfelte ærlig og fortalte friomsorgen at han hadde tatt seg et glass alkohol. Dermed bar det rett i fengsel, forteller Værland.

Agder friomsorgskontor administrerer 20 soningsplasser i Agder. Så langt er ikke kapasiteten fullt utnyttet. Til nå har regionen i snitt hatt 15 domfelte i fotlenke siden oppstarten. Værland sier snittalderen på de domfelte er lavere enn man hadde sett for seg.

- Vi trodde det ville jevne seg ut, men snittalderen er fortsatt lav. Det er svært mange unge menn blant de domfelte. Kun ti prosent i gruppa er kvinner. Omtrent halvparten av dem som har søkt om å få sone med fotlenke har fått innvilget søknaden, sier Værland.

Fornøyd, men krevende

Hovedformålet med hjemmesoning er å ivareta samfunnets krav til å straffe personer som begår straffbare handlinger samtidig som den domfelte ikke mister sitt sosiale liv. Fangene får gå på arbeid, men utenom arbeidstid er den domfelte bokstavlig talt lenket til hjemme.

- De aller fleste er fornøyd med soningen, men de forteller at det har vært krevende. Kontrollregimet tilsier at man må være strukturert. Forlater man hjemmet noen sekunder etter man skulle gått på jobb, så går alarmen hos oss. Det samme skjer om man flytter seg én centimeter utenfor den innrammingen han har fått i hjemmet, sier Værland.

Et av kravene er at den domfelte går på skole eller arbeider inntil 40 timer i uka. Man kan søke om permisjon inntil fem timer hver uke, men det er strenge kriterier for å få fri.

Unge lovbrytere

- Er fotlenkesoning et bedre alternativ enn fengselsstraff?

- Det er vanskelig å svare ja eller nei. Men man bør strekke seg langt for å unngå fengsling av unge lovbrytere. Ved å bære fotlenke vernes de mot en soningsform som kan være svært ødeleggende. Samtidig tvinger hjemmesoning dem til å få struktur i livet. Min klare oppfatning er at det ivaretar kravet til straff samtidig som det forebygger ny kriminalitet, sier Værland.

LENKES FAST: Lenka sender informasjon om alle bevegelser til en basestasjon i huset. Beveger den innsatte seg utenfor huset, går alarmen. Foto: Jon Anders Møllen