— Vi kommer til å prioritere kontroll av garn og teiner den kommende uka. Det er mange som setter ut fiskeutstyret nå i fellesferien.

Skipssjef på kystvaktskipet, KV Nornen, Tore Gabrielsen, sier kystvakten kommer til å bruke mye tid på å sjekke sørlandskysten for ulovlige teiner og garn den kommende uka. Han håper hobbyfiskerne har satt seg inn i regelverket for garn- og teinefiske før de setter de ut. Gabrielsen opplyser om at blåsene skal merkes med navn, adresse og telefonnummer for hobbyfiskere, mens yrkesfiskere skal merke dem med båtnummeret. For hobbyfiskere skal teiner stå på minimum 25 meters dypt og ha rømningsåpninger på to sider. Åpningene skal være større enn 80 millimeter.

— Det er blant annet for å sikre at det ikke fanges hummer, sier Gabrielsen.

Flere regler

Fiskeridirektoratet opplyser om at fluktåpningens funksjon er å holde tilbake en voksen krabbe, men sikre at hummer skal ha mulighet til å rømme. Hummerfisket begynner ikke før i oktober, og er kun lov å fiske med hummerteiner. Videre skriver direktoratet at teiner med plan bunn skal ha fluktåpningene plassert helt nede ved redskapsbunnen. I teiner med sylinderform skal åpningene være helt nede ved redskapets bunn, men ikke lenger nede enn at det blir fri passasje gjennom åpningene når redskapet står ute for fangst.

Gjennomsnittlig ble det anmeldt 392 miljølovbrudd mellom 2008 og 2011 i Agder. Tilsvarende tall for Troms, som er nummer to på lista, er cirka 336 anmeldte lovbrudd. Beslagene føyes inn i statistikken over miljøkriminalitet, som vanligvis er langt høyere i Agder enn resten av landet. Det første halvåret av 2013 ble det anmeldt 72 miljøkriminalsaker med fiskeri. Ulovlig fiske utgjør ifølge politiet 70-80 prosent av tilfellene. Tilbake i 2009 fant kystvakten én lovlig teine av hundre kontrollerte på rogalandskysten. Gabrielsen forventer ikke den typen funn når storkontrollen starter på Sørlandet.

— Jeg kan ikke huske at det har vært så dårlig på Sørlandet noen gang, men vi vet det er en vei å gå, selv om brorparten av teinene er lovlige, sier Gabrielsen.

- Stort sett lovlig

Setter du garn med masker større enn 32 millimeter, skal hele fangstdelen senkes minimum tre meter under vannoverflaten. Bunnsatte garn skal som et tillegg ha minimum maskevidde på 126 millimeter. Dette er i hovedsak hva kystvakten kommer til å se etter den kommende uka. Ifølge Gabrielsen er det først og fremst torsken de verner om med bestemmelsene. Selv om det er flere regler å følge, kommer mannskapet på KV Nornen først og fremst til å se på tre ting.

— Vi ser først og fremst etter korrekt merking, dybde og åpningene på teinene, sier Gabrielsen.

Har du en oppfordring til hobbyfiskere som starter fiskesesongen nå?

— Oppfordringen vår til hobbyfiskere er at de må følge reglene hvis de skal holde på med dette fisket. Finner vi feil, blir utstyret beslaglagt og forholdet anmeldt, sier Gabrielsen.