— Med dagens veisituasjon må vi ha både akuttkirurgi og fødetilbud i Flekkefjord. Jeg ser at innstillingen til politikerne ikke sier noe eksakt om antall sykehus i fremtiden. Vi må komme tilbake til om vi skal mene noe om dette fra politisk hold. Jeg er ikke rede til å si noe om det nå, før partiet har diskutert, sier fylkesordfører Terje Damman torsdag kveld.

Fylkesordfører Terje Damman kan ikke love at han og Høyre går inn for tre fremtidige sykehus i landsdelen. Til uka skal Vest-Agder fylkesutvalg si sitt om sykehusplan 2030. Foto: Kjetil Reite

I Sørlandet sykehus langtidsplan mot 2030 skisseres tre løsninger1. Tre somatiske sykehus, som nå

2. Ett hovedsykehus med ett eller flere småsykehus

3. Ett sykehus

5000 i tog

— Det er skandaløst at ikke fylkesordføreren høyt og tydelig kan si at dagens sykehusstruktur skal bestå, sier Vidar Kleppe i Demokratene.

Vidar Kleppe mener Vest-Agder fylkesting må kreve akuttsykehus både i Arendal og Flekkefjord og Kristiansand også i fremtiden. Foto: LARS HOLLERUD

— I februar gikk 5000 i tog for Flekkefjord sykehus. De fortjener å bli hørt. Nå må Vest-Agder fylkesting manne seg opp, og si til Helse Sørøst at vi skal ha tre sykehus i landsdelen. At fylkesrådmannen ikke sier det i sin innstilling, er ille, men at fylkesordføreren ikke kan si det, er uforståelig. Han skal også være vestfylkets ordfører, sier Kleppe.

Lover knallhard kamp

Sps gruppeleder i fylkestinget, Sigmund Oksefjell fra Kvinesdal, lover knallhard kamp for Flekkefjord sykehus og Arendal sykehus når høringsuttalelsen til sykehusplan 2030 skal opp i fylkesutvalget onsdag og i fylkestinget 21. oktober.

Senterpartiet gruppeleder Sigmund Oksefjell lover knallhard kamp for Flekkefjord og Arendal sykehus i Vest-Agder fylkesting. Foto: Ole Dag Kvamme

— Nå må vi sikre at vi finner ut hvem som er for og hvem som er mot Flekkefjord sykehus i fylkestinget. Det er veldig ille hvis ikke fylkestinget krever tre sykehus i landsdelen.- Nå må vi slutte med denne gigantomanien om at ett sentralt sykehus er bedre. Selvsagt skal vi ha sykehus i Arendal og selvsagt skal vi ha akuttsykehus og fødeavdeling i Flekkefjord, sier Oksefjell

Viktige møter

Mandag skal sykehusdirektør Jan Roger Olsen orientere alle partiene i fylkestinget om sykehusplan 2030. Mandag kveld skal partiene ha gruppemøter, før fylkestinget samles tirsdag morgen.

— Etter gruppemøtet kan jeg si mer om hvilke formuleringer vi går inn for i forhold til sykehusplanen. I Regionplan Agder sier vi noe om et godt geografisk fordelt sykehustilbud. Om vi skal følge den linjen eller si noe direkte om antall sykehus, må vi komme tilbake til, sier Damman.

Motsetninger

Fylkesrådmann Kristin Tofte Andresen vil ikke si noe eksakt om sykehusstruktur i sitt råd til politikerne. Hun skriver:

«Innbyggernes behov for geografisk nære, trygge, kompetente og gode helsetjenester kan ofte stå i et motsetningsforhold til behovet for samling av mer kompetanse og utstyrskrevende, (spesialiserte) og høyspesialiserte funksjoner og behandlingstilbud.«

I påvente av nasjonal helse- og sykehusplan anbefaler hun Sørlandet sykehus om å ta hensyn til disse motsetningene. Hun ber SSHF om å utvikle en driftsmodell som ivaretar begge perspektivene, og råder sykehuset til å lytte til kommunenes meninger.

Vest-Agder Eldreråd advarer i et enstemmig vedtak «på det sterkeste mot nedbygging av sykehusene i Flekkefjord og Arendal».

— Sørlandet er mer enn Kristiansand. Derfor skal vi ha akutt-sykehus i Arendal og Flekkefjord også, sier Vidar Kleppe.