Nina (23) og Thomas Kobbeltvedt (29) sier de på samlivskurset har fått mange aha-opplevelser. Her fra mandagens kurskveld. Foto: Kjartan Bjelland
Samlivskurset som Filadelfia driver gjennom Solkollen Familieskole, er organisert slik at deltakerne sitter sammen parvis og ikke deler sine erfaringer med de andre kursdeltakerne. Foto: Kjartan Bjelland
Koordinator Hilde Lauvland Andresen for Solkollen Familieskole gleder seg over at stadig flere vil delta på samlivskurs. Foto: Kjartan Bjelland

– Det ser ut som om det ikke lengre er så tabubelagt å delta på samlivskurs. Vi gleder oss over fulltegnet kurs, men skulle jo gjerne også gitt et tilbud til de ti parene som står på venteliste, sier Hilde Lauvland Andresen.

Hun er koordinator for samlivskursene som Filadelfia Kristiansand de siste åtte årene har drevet under navnet Solkollen Familieskole.

Jeg håper det ikke lengre er tabubelagt å investere i forholdet sitt

Mandag var over 30 par samlet til den fjerde samlivskurskveld i lokalene til Solkollen barnehage på Søm. Et av parene som deltar er ekteparet Nina og Thomas Kobbeltvedt. De er henholdsvis 23 og 29 år gamle, har vært gift i to og et halvt år.

– Det var faktisk mine foreldre som ga samlivskurset i gave til oss og mine søstre og deres ektefeller. Jeg føler absolutt vi har hatt et stort utbytte av foredragene, og samtalene oss to imellom, sier Thomas Kobbeltvedt.

Nina Kobbeltvedt innrømmer at hun var litt skeptisk i starten, men at kursopplegget mer enn innfridde. 23-åringen er glad det på kurset ikke ble gitt noen fasit på hva som er rett og galt, men at det ble lagt opp til at parene selv skulle komme fram til gode kjøreregler som kan passe for dem.

– Vi har på kurskveldene fått mange aha-opplevelser. Det er også godt å se at våre utfordringer er ganske vanlige i parforhold, sier Thomas Kobbeltvedt.

Ikke kristent

Hilde Lauvland Andresen sier at samlivskurset til Solkollen ikke har en kristen profil, noe også flere av deltakerne uten tilhørighet til Filadelfia forhørte seg om før de meldte seg på.

Administrativ leder Lasse Rosten i Filadelfia Kristiansand mener kursopplegget deres er bygd på verdier som alle kan stå innefor uavhengig av tro og menighetstilknytning. Han utfordrer gjerne Røde Kors og Human-Etisk Forbund til å arrangere samlivskurs.

– Vi tror kursene vil bidra til at færre skiller seg, og håper det ikke lengre er tabubelagt å investere i forholdet sitt, sier Lasse Rosten.

Nina (23) og Thomas Kobbeltvedt (29) sier de på samlivskurset har fått mange aha-opplevelser. Her fra mandagens kurskveld. Foto: Kjartan Bjelland

Randesund Misjonskirke har arrangert samlivskurs i seks år, og Astrid Gaare kan melde om økende interesse. Finn Christian Svaholm er også godt tilfreds med oppslutningen om Kristiansand Frikirkes samlivskurs, men mener at også flere av de over 40 år ville hatt utbytte av å delta.

– Også de som har vært gift i et par tiår og føler de har et harmonisk forhold, kan få det bedre sammen, sier han.

Til høsten starter Justnes Misjonskirke opp samlivskurs.

– Det blir et åpent kurs uten kristen profil. Med vår plassering i et område med mange nyetablerte med store huslån og travle småbarnsforeldre, tror jeg behovet vil være stort, sier Silje Vårlid.

Kommunal støtte

Kristiansand kommune har gitt 200.000 kroner i årlig driftstilskudd til Solkollen Familieskole, og har for inneværende år også bevilget til sammen 210.000 kroner til samlivskurs i regi av Kristiansand Frikirke, Justnes Misjonskirke, Randesund Misjonsmenighet og Salem Misjonsmenighet. I tillegg får et kursopplegg for ungdom som har opplevd samlivsbrudd 460.000 kroner.

– Det er gledelig at stadig flere ønsker å delta på samlivskurs. Jeg tror de fleste par vil ha utbytte av å delta. Enkelte barn som opplever samlivsbrudd kan for eksempel trenge ekstra oppfølging på skolen, og bare én ekstra lærerstilling koster nærmere 800.000 kroner, sier varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF).