— Det er gjort en eneste observasjon av denne ulven, og så er refleksreaksjonen til fylkesmannen at den straks skal skytes. Det er kritikkverdig, mener leder av Naturvernforbundet i Vest-Agder, Peder Johan Pedersen.

Sist tirsdag ble det sett en ulv på Brådland i Lindesnes. Fylkesmannen ga deretter umiddelbart fellingstillatelse. Nå i helga er et eget jaktlag etter ulven, men hadde lørdag formiddag ikke gjort noen observasjoner.

Skjønner ikke

Pedersen skjønner ikke at det første man gjør er å skulle skyte ulven.

— Det er et utrydningstruet dyr som er en naturlig del av vår fauna. Etter vår mening er det ikke hjemmel i loven til å skulle skyte ulven før den i det hele tatt har gjort noen skade, mener Pedersen.

Det er et utrydningstruet dyr som er en naturlig del av vår fauna

Han mener at man i stedet bør sette inn særlig tiltak for å passe på sauen i de områdene ulven er sett.

Viltforvalter Tor Punsvik hos fylkesmannen i Vest-Agder mener man må være føre var.

— Vi har de siste årene sett at ulv kan gjøre betydelig skader. Bare i 2012 hadde vi rundt 60 drepte lam og sau på Sørlandet der det var dokumentert at det var ulv som sto bak, sier han.

Samme ulv?

Han sier at det nettopp i Brådland i Lindesnes i fjor ble drept sau av ulv. - Det er ikke usannsynlig at det er den samme ulven som er tilbake, sier han.

Punsvik minner om at myndighetene ønsker at det skal være lav terskel på å ta ut ulv i disse områdene.

— Ulvestammen vi snakker om her, kommer opprinnelig fra Russland/Finland. De kom inn i landet på 80-tallet og var den gang kun en håndfull. Nå utgjør stammen rundt 400 ulv i Sør-Skandinavia, så det er ikke etter min mening riktig å kalle dem utrydningstruet, sier han.

Fire dyr

Det er totalt en kvote på å ta ut fire ulv i år i rovviltregion 1 som er Vest-Agder, Hordaland, Rogaland og Sogn og Fjordane.