— Jeg har et inntrykk av at årets fangst på Sørlandet har vært litt mer variabel enn tidligere år. Generelt virker det som det har blitt litt mindre hummer i år. Men fra kysten ved Sira og vestover til Egersund og Stavanger, har de fått litt mer enn i fjor, sier Reidar Fredriksen, daglig leder i Fiskeeksperten Reinhartsen på Fiskebrygga.

Fredriksen har snakket med omtrent 30 lokale hobbyfiskere, flere yrkesfiskere og fire-fem mottaksstasjoner på Vestlandet. Han tror vær og klima kan ha hatt en innvirkning på årets fangst.

— Det kan være et årets varme sjøtemperatur har gjort at hummeren har søkt til andre dybder eller plasser enn vanlig. Samtidig har det vært mye dårlig vær de ukene hobbyfiskerne har kunnet fiske etter hummer, sier Fredriksen.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Mye rognhummer

Flere hobbyfiskere rapporterer sine fangsttall til Alf Rein Kleiven ved Havforskningsinstituttet i Flødevigen. Han bruker dem til å lage en rapport om tallet på hummerbestanden.

Det kan være et årets varme sjøtemperatur har gjort at hummeren har søkt til andre dybder eller plasser enn vanlig.

— Jeg har ikke analysert tallene ennå. Men det virker som fiskerne har fått mer rognhummer i år. I fjor var det rundt 20 prosent, i år har det vært rundt 30 prosent, sier Kleiven.

- Kan du si noe generelt om årets fangst?

— Nei, det er vanskelig å si noe om den. Det blir bare gjetning, og jeg ønsker å forholde meg til fakta.

Les også:

Flere fiskere

Flødevigens prøvefiske på hummer i Tvedestrand, Lindesnes og Flødevigen, gir omtrent de samme indikasjonene som Reinhartsen har fått inntrykk av.

I tillegg har antall fiskere økt.

— I Tvedestrand telte vi antall teiner. Vi kom til nesten 1600 teiner, og det er en økning på drøyt 15 prosent siden 2010, sier Sigurd H. Espeland ved Flødevigen.

Les også: