Før var den norske kronen basevalutaen på skipene til det norske rederiet Fjord Line, men i februar i år gikk de over til å bruke kun danske beløp på turene sine mellom Norge og Danmark. På menyen til spisestedet Grieg Steakhouse på cruisefergen MS «Bergensfjord» står det for eksempel helt nederst at prisene er oppgitt i DKK.

Det vil si at retten Fjord Line Burger, med en pris på 172 kroner, i realiteten koster rundt 215 norske kroner.

Rickard Ternblom, konsernsjef i Fjord Line, forteller at det er praktiske årsaker som ligger bak.

— Mer stabil

— Det siste året har den norske kronen vært så uberegnelig, at vi la om til danske priser for å gjøre det lettere og tydeligere for våre kontinentale gjester å vite hvilke priser som gjelder om bord. For den danske kronen er mye mer stabil, og har en fast omregningskurs til euro, forteller han til Aftenbladet.

Slik ser menyen ut på et spisested på fergen MS Bergensfjord. Kun nederst spesifiseres det at prisene er oppgitt i danske kroner. Foto: Tommas Torgersen Skretting

Ternblom understreker at denne løsningen ikke skal påvirke kunden, og at dette ikke er et forsøk fra rederiets side om å tjene mer penger.— Da vi satte prisene, tok vi utgangspunkt i hva de kostet i norske kroner og regnet om mot aktuell DKK-kurs. Det vil eksempelvis si at for en vare som koster 100 norske kroner, må du betale 75 danske kroner hvis kursen er 1,33, forklarer han, og legger til at Fjord Line følger nøye med på valutaprisene, og tar løpende vurderinger skulle disse endre seg.

- Viktig å gi riktig kurs

På turene til rederiet Color Line vises vareprisen i både norske og danske kroner, i tillegg til euro.

Helge Otto Mathisen, konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Color Line, forteller at rederiet har en jevnlig oppdatering av valutakurser som beregnes fra norske kroner, slik at de kan gi et troverdig bilde av kostnadene.

— Det er viktig å gi riktig kurs, fordi det ellers er lett å bli mistenkt en dårlig norsk kurs, ergo blir varene dyrere enn det gjesten selv beregner. Ved å gi pris i danske kroner virker prisen lavere i DKK enn NOK fordi gjesten ved første øyekast ikke tenker på valuta. Derfor har vi priser i alle relevante valutaer, sier han.

I norske kroner

— Vi har ikke vurdert denne saken konkret, så jeg kan bare uttale meg på generelt grunnlag. I utgangspunktet skal alle priser i Norge være oppgitt i norske kroner. Dette gjelder også norsk-registrerte skip, med mindre det er gjort unntak, sier Jo Gjedrem, fungerende forbrukerombud i Forbrukerombudet.

Selv om Fjord Line er et norsk-eid rederi, har fergene hjemmehavn i Danmark og seiler under dansk flagg.

— Jeg kan ikke si dette hundre prosent, men jeg antar at i et slikt tilfelle er det dansk rett som gjelder, sier Gjedrem, og avslutter med at det bør komme tydelig fram hva som ligger i de ulike prisene.