KRISTIANSAND: Den ene asylsøkeren, en jente, kom til Norge og meldte seg for politiet 5. januar 2010. Hun oppga da å være født i 1993, altså at hun var 17 år. Senere oppga hun 1992 som fødselsår, og i retten oppga hun en ny fødselsdato i 1992. Dette har svekket hennes troverdighet, skriver Kristiansand tingrett i en avgjørelse.

Den andre asylsøkeren, også hun jente, meldte seg for politiet i juli 2010. Hun oppga å være født i mars 1994. ## Ikke identitetsbevis

De to hadde ikke identitetsbevis på seg da de kom til Norge, og forklarte at det utstedes ikke av myndighetene i Eritrea før innbyggerne fyller 18 år.

Politiet mente at de to var betydelig eldre enn oppgitt, og det ble innhentet medisinsk aldersvurdering basert på tann— og skjelettundersøkelse. Den norske undersøkelsen konkluderte med at begge var cirka 25 år, og at deres egen oppgitte fødselsdato kunne utelukkes. En tysk tilsvarende undersøkelse var noe mindre bastant. Den konkluderte blant annet med at deres oppgitte alder nesten helt sikkert kunne utelukkes.

Må reageres strengt

Det ble reist tiltale mot de to asylsøkerne fordi de har oppgitt feil fødselsdato, og begge er dømt til 30 dagers betinget fengsel for forholdet.

Retten har lagt vekt på at det skal reageres strengt når noen gir falske forklaringer til norske myndigheter. Det har vært formildende at det har gått tre år siden saken startet.