Den er kjent for å være en skikkelig villbass når den kommer opp i en båt. Da er det greit å passe tærne.

Men i sitt vante miljø på havbunnen, er steinbiten en relativt fredelig fisk.

En voksen steinbit har få eller ingen fiender, og dykkere kan fortelle at det er mulig å stryke en steinbit på ryggen uten at den reagerer.

Knuser maten

Steinbitens føde består i hovedsak av kråkeboller, skjell, snegler og krabber. De kraftige kjevene og tennene brukes til å knuse maten.

Steinbitens kraftige kjeve og tenner brukes til å knuse maten. Foto: NTB Scanpix

Flere studier argumenterer for at steinbiten kan være en viktig predator på kråkeboller og at en nedgang i steinbitbestanden kan føre til en økning i kråkeboller med påfølgende nedbeiting av tareskog. Men det er ikke gjort direkte undersøkelser på steinbitens rolle i det norske økosystemet.

Det er tre arter steinbit i norske farvann. Mens flekksteinbit og blåsteinbit i hovedsak er å finne i våre nordlige strøk, kan man få gråsteinbit langs hele norskekysten.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Lavt nivå

Det er dessverre begrenset kunnskap om steinbitbestanden i Skagerrak. Den lille kunnskapen vi har kommer fra fiskeriene.

Dykkere kan fortelle at det er mulig å stryke en steinbit på ryggen uten at den reagerer.

I år 2000 fisket norske fiskebåter i Skagerrak under 15 meter 13 tonn steinbit, i 2013 ble det kun fisket 2 tonn. Om dette skyldes nedgang i bestand eller at fiskere sluttet å fiske etter den, er ukjent.

Men det er nok liten tvil om at steinbitbestanden er på et relativt lavt nivå i Skagerrak.

Steinbiten bruker 6-7 år før den blir kjønnsmoden. Dette er ganske lang tid i våre farvann og jo senere en fisk kjønnsmodner, jo større risiko kan det være for overfiske.

Sportsfiske

Det er mange som bedriver sportsfiske etter steinbit. Det er spesielt gunstig på forsommeren.

Da kommer steinbiten gjerne på grunnere vann og er mer tilgjengelig. Bruk gjerne agn av sild eller sei og fisk langs bunnen med et tungt lodd.

Når du kjenner at noe tar agnet, vent noen sekunder før du rykker til. Husk klepp og vær forsiktig med fingre og tær når steinbiten endelig er om bord.

Ikke fisk mer enn det du trenger til eget forbruk. Det er ingen minstemål på steinbit. Men får du en liten fisk er det godt for bestanden at den slippes ut igjen. Slik kan også kommende generasjoner få spennende opplevelser med steinbiten.