— Jeg leste om Karmel-instituttets pengeinnsamling til den israelske hæren, og dette reagerer jeg kraftig på. Hvis vi tillater private å donere penger til krigførende parter i denne krigen, er det jo åpent for å sende penger til mange aktører i mange slags væpnede konflikter. Det ser jeg på som helt uakseptabelt, sier Ap-politikeren.

At det israelske forsvaret ikke står på noen liste over organisasjoner man ikke kan samle inn penger til, mener de Ruiter ikke betyr noe.— Hvis det er noen lovtomme rom her, må vi tette de. Pengeinnsamling til utstyr for den israelske hæren i denne situasjonen, det er jo helt horribelt, sier han.

- Kan ikke forby

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) lurer på om utspillet til Freddy de Ruiter er et forsøk på å score politisk poeng, og kaller det hele usmakelig.

— Jeg ville personlig ikke gitt penger til krigsinnsats, men det må være opp til hver enkelt hva hun eller han vil gi penger til. Et unntak er selvsagt organisasjoner som står på terrorlisten. Det er allerede forbudt med lov, sier Ropstad.

Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Sondre Steen Holvik
Svein Harberg. Foto: Tore André Baardsen
Tor Sigbjørn Utsogn. Foto: Erling S. Hægeland

Høyres Svein Harberg sier at et land med tro— og ytringsfrihet som Norge ikke kan bestemme hva folk skal gi penger til. Han understreker likevel at han selv ikke ville gitt penger til utstyr til en den israelske hæren, og mener alle bør tenke seg godt om før de støtter parter i en krig der uskyldige sivile kan bli rammet.

- Som våpeneksport

Freddy de Ruiter mener reglene for våpeneksport også bør gjelde for de som vil samle inn penger som brukes av krigførende parter.

På spørsmål om det samme vil gjelde for innsamlede midler til Hamas, svarer de Ruiter slik:

— Jeg støtter den palestinske og den israelske sivilbefolkningen, og ønsket om en selvstendig palestinsk stat. Hamas har jeg ingenting til overs for, og jeg er ikke blind for at det skjer gale ting på den siden også. Det jeg savner, er at politikerkolleger som støtter Israel, kanskje kunne ha et tilsvarende nyansert syn.

Lokalpolitiker Tor Sigbjørn Utsogn i Kristiansand ønsker ikke noe forbud mot å samle inn penger som er øremerket ikke-militært utstyr til for eksempel en hær eller opprørsgruppe.

Han mener likevel det blir feil å sammenligne den israelske hæren og Hamas.

— Mitt hovedpoeng er at Hamas ønsker en islamsk diktatorisk stat i hele Midtøsten. Det må det være lov å kjempe imot, og det hadde også vi gjort med vårt verdisyn, sier Utsogn.