- Nå blir nok blomstene prioritert over plenen. Den kommer tilbake uansett, sier Mai-Hilde Jensen. Foto: Eirin Margrethe Fidje
vann.jpg Foto: Tore-André Baardsen

Årsaken er at det går dobbelt så mye vann som normalt, på grunn av vannspredere. 65 millioner liter vann mot normalt 30 millioner liter. Blir det storbrann nå, sliter kommunen med å levere vann nok.

Makskapasitet

Kommunen melder at vannverkene og ledningsnettet går på makskapasitet, som kan føre til problemer med vannlevering hvis det oppstår noe akutt.

— Vi har så mye vannforbruk i kommunen på grunn av hagevanning at vi kjører systemene våre på full guffe. Det er rett og slett ikke mer å gå på, sier byingeniør Terje Lilletvedt.

Forbudet gjelder kun vannspreder, og det er fortsatt lov å vanne med kanne, hageslange eller svetteslange. Det dreier seg om svært store mengder vann som for tiden blir pumpet ut på plenene i kommunen.

— Vi bruker nå rundt 65 millioner liter vann per døgn, mot det normale på 30 millioner. Skulle det oppstå noe akutt, som for eksempel en storbrann, så har vi ikke mer å gå på. Vi er og bekymret for en stor vannlekkasje, for da vil systemene bli tappet og deler av byen blir uten vann, sier Lilletvedt.

Brune flekker

- Nå blir nok blomstene prioritert over plenen. Den kommer tilbake uansett, sier Mai-Hilde Jensen. Foto: Eirin Margrethe Fidje

Hjemme i hagen i Vågsbygd har Mai-Hilde Jensen innfunnet seg med at plenen nå risikerer å visne bort. De gule, brente flekkene har allerede gjort seg synlige på den ellers grønne plenen.— Da jeg hørte om forbudet tenkte jeg at det var dumt jeg ikke vannet i går. Hittil i år har vi ikke hatt tid til å bruke sprederen, sier hun.

Jensen har både drivhus og rekker med blomster i jord og potter i hagen, og koser seg gjerne med hagearbeid. At hun nå kun får bruke vannslangen til vanning bekymrer henne likevel ikke.

— At vi ikke får vanne hagen er ikke verdens undergang. Det er viktigere at vannet spares til alvorlige situasjoner. Nå får jeg bare prøve å holde liv i blomstene, for plenen kommer jo tilbake når vi får regn, sier hun.

Når familien snart drar på ferie ville nok plenen uansett ha tørket ut, tror hun.

— Når vi ikke er hjemme får vi heller ikke vannet, så dette utgjør liten forskjell, sier Jensen.

Over 1000 liter vann i timen

vann.jpg Foto: Tore-André Baardsen

Kommunen opplyser at en vannspreder bruker mellom 1000 og 1500 liter vann i timen.Næringsdrivende skal fortsatt holde seg til avtalen de har med ingeniørvesenet. Forbudet blir innført umiddelbart, og det er foreløpig ikke sikkert når det avsluttes.

— Det pleier å roe seg med en gang det begynner å regne, og også i juli når folk reiser på ferie. Det er helst i juni at plenen skal være grønn og fin, sier Lilletvedt.

Kan bli bøter

Erfaringen med vanningsforbud er at folk flest overholder det, men det kan bli snakk om bøter for de som ikke etterfølger det.

— Vi har foreløpig ikke gitt ut noen bøter på slike forbud, men vi har vært ute og sagt ifra til folk som har hatt sprederen på. Hvis ikke folk retter seg etter forbudet kan vi sende ut en rørlegger for å slå av sprederen, da vil eieren av sprederen få regningen for dette. Forbruket har vært på sitt høyeste denne uken, og vi klarer ikke å produsere noe særlig mer enn det vi gjør nå, sier byingeniøren.