Sigmund Pedersen, ordfører i Froland, krever at Agder støtter hans fengselsprosjekt. Foto: ERLEND OLSBU
Torhild Bransdal, ordfører i Vennesla, tror det står mellom Vennesla og Lillesand. Foto: Kjartan Bjelland
Arne Thomassen, ordfører i Lillesand, mener det viktigste er at Agder får fengsel. Foto: Tore André Baardsen
Tore Askildsen, ordfører i Mandal, tror han får fengselet til sin by, fordi han har tomt på Jåbekk klar. Her er han med Roald Reme i BRG-gruppen Foto: Jarle R. Martinsen
Bjørn Ropstad er ordfører i Evje og Hornnes. Han vil nå kjempe for at Agder får to fengsler, ikke ett stort. Foto: Frode Lindblom
Fylkesordfører Terje Damman ber ordførerne roe seg ned. Han ønsker at Agder fortsetter å stå sammen i fengselssaken. Foto: Kjetil Reite

— Vennesla skal få store datalagre på Støleheia, Lillesand fikk post- og teletilsynet. Det er Frolands tur. Vi trenger en statlig etablering med mange arbeidsplasser i vår region, og vi har dessuten det beste alternativet, sier Froland-ordfører Pedersen.

LES OGSÅ:

Sigmund Pedersen, ordfører i Froland, krever at Agder støtter hans fengselsprosjekt. Foto: ERLEND OLSBU

Han sier Kristiansand— regionen vokser av seg selv. Pedersen mener Froland har best fengselsfaglig kvalitet på sitt forslag, og at beliggenheten er perfekt.

Håper

I Vennesla har ordfører Torhild Bransdal notert seg at departementet ønsker ett stort fengsel. ikke to mindre.

I praksis står det fort mellom Lillesand og Vennesla

— Det øker Venneslas sjanser. I praksis står det fort mellom Lillesand og Vennesla. Vi er nærmest de store befolkningsgruppene og vi oppfyller kriteriene om nærhet til politi og domstoler, sier Bransdal, og fortsetter:

Torhild Bransdal, ordfører i Vennesla, tror det står mellom Vennesla og Lillesand. Foto: Kjartan Bjelland

— For å unngå bitterhet, men først og fremst for å få til det beste fengselet, er det viktig at Agder samler seg om fengselsprosjektet som utpeker seg ut fra faglige kriterier. Samtidig finnes viktige, politiske tileggsargumenter. Vennesla har nesten ingen statlige arbeidsplasser i dag. Fengsel på Støleheia vil kunne gi et løft til indre Agder, sier Bransdal.Hun håper på Vennesla, men sier den viktigste seieren faktisk er at Agder fredag fikk beskjed om at landsdelen får nytt fengsel.

Tror

I Mandal tror ordfører Tore Askildsen han vil vinne kampen. Han har tomt klar på Jåbekk, og avtale med BrG-gruppen om privat bygging. - Med ny E 39 er Mandal 20 minutter fra Kristiansand. Vårt fengselsprosjekt er usedvanlig godt på rehabilitering og kvalitet. Nå skal vi forsøke å vinne, men uansett vil vi ikke få

Tore Askildsen, ordfører i Mandal, tror han får fengselet til sin by, fordi han har tomt på Jåbekk klar. Her er han med Roald Reme i BRG-gruppen Foto: Jarle R. Martinsen

Nordmøre-tilstander i landsdelen, sier Askildsen.

Kjemper

I Evje og Hornnes innser ordfører Bjørn A . Ropstad at han har en kamp foran seg. Men han har gode forbindelser til Stortinget. Sønnen Kjell Ingolf sitter i Justiskomiteen for KrF.

Ett storfengsel øker ikke Evjes sjanser, men er det lurt å bygge så stort?

— Ett storfengsel øker ikke Evjes sjanser, men er det lurt å bygge så stort? Vi vil kjempe for at Stortinget sier to fengsler. Dagens fengsler i Kristiansand, Arendal og de åpne plassene i Treungen foreslås nedlagt. på Evjemoen har vi planer for hele soningsløpet, og vi har allerede 20 åpne plasser. Poenget må være et fengsel som gir best mulig kriminalomsorg. Da er en delt løsning med Evje og Hornnes, den beste, sier han.

Lillesand-ordfører Arne Thomassen mener Lillesand har desidert best prosjekt. Tomten på Kjerlingland ligger klar med kort avstand langs motorveien både til Arendal og Kristiansand.

Glede hverandre

— Men jeg vil advare mot for tøff konkurranse nå. Det helt sentrale er å få fengselet vedtatt i Stortinget. Vi skal greit bli enige om den beste tomten etter hvert. Som ordfører kjemper jeg for Lillesand, men jeg ser at Knutepunkt Sørlandet har sagt fengsel i Vennesla. Jeg ser også at Evje trenger arbeidsplasser. Til slutt må vi greie å glede oss på hverandres vegne, sier han.

I Hægebostad håper fortsatt ordfører Ånen Werdal på prosjektet på Jåddan like ved Snartemo stasjon. Hvis hans førsteønske ikke går, mener han Evje må få fengsel, av hensyn til behovet for vekst i indre Agder.

Maner til samhold

Fylkesordfører Terje Damman ber ordførerne roe seg ned. Han ønsker at Agder fortsetter å stå sammen i fengselssaken. Foto: Kjetil Reite

Fylkesordfører Terje Damman ber ordførerne om ikke å splitte landsdelen i fengselskampen.

Jeg ønsker ikke at folk i Oslo skal lese i media om uenighet og kamp

— Jeg ønsker ikke at folk i Oslo skal lese i media om uenighet og kamp. Ordførerne bør holde den kampen unna offentligheten, inntil videre, sier han og maner til samhold.

Damman vil like over nyttår kalle inn de seks ordførerne og fylkesordføreren i Aust-Agder til koordineringsmøte.

— I høringen i Stortinget må vi fortsatt stå sammen om at det viktige er at Agder får fengsel og at hvor på Agder kommer i andre rekke, hvis ikke kan vi tape alt. I slutten av første halvår regner jeg med at valget kommer om hvor på Agder fengselet bygges, sier Damman.

Damman har hatt en koordinerende rolle i fengselskampen, og han sier Sørlandet seirer fordi landsdelen har talt med én stemme inn mot Oslo.

— Jeg vil gi honnør til landsdelens stortingspolitikere for veldig bra jobb. Men vi må fortsatt stå sammen, sier Damman til Fædrelandsvennen.