Helseminister Bent Høie (H) har hatt et møte med flere av leverandørene og matkjedene i Norge. De fikk beskjed om å gjøre noen store grep på saltinnholdet i matet.

Flere tiltak ble lansert på møtet, og alle er innkalt til nytt møte i neste uke. Før den tid har både Norgesgruppen, som eier blant annet Kiwi og Meny, og Coop valgt å kutte hardt i sitt saltforbruk, ifølge Aftenposten.

Kjøttdeig er versting

Norgesgruppen fjerner totalt 90 tonn salt i sine kjøttdeiger og andre deigprodukter. Dette gjelder kjedens egne merkevarer som selges i Kiwi, Meny, Joker og Spar.

Helsemyndighetene anbefaler et daglig inntak på 5 gram salt. I dag regner man med at nordmenn får i seg dobbelt så mye.

— Kjøttdeig alene bidrar til at saltforbruket er så høyt som det er. Beregninger fra matforskningsinstituttet Nofima viser at kjøttprodukter gir et saltinntak på mellom 1,7 og 2,4 gram pr. dag, skriver Norgesgruppen i sin pressemelding.

Coop kutter salt i brød også

— Potensialet for saltkutt er enormt dersom resten av bransjen følger etter, sier konsernsjef Tommy Korneliussen i Norgesgruppen.

Coop har allerede planer om å kutte sitt saltforbruk, og regner med at de kan kutte 20 tonn salt. De halverer saltinnholdet i sine kjøttdeigprodukter.

— Vi halverer saltinnholdet i alle kjøtt- og karbonadedeiger under egne merker. Det gjelder deig av svin, lam, kalv, stofre og kylling, sier kommunikasjonsdirektør Kristin Paus i Coop.

Hun legger til at bearbeidede kjøttvarer er en av verstingene når det gjelder folks inntak av salt.

— Vi er særlig opptatt av at folks hverdagsmat skal være så sunn som mulig. Derfor er vi opptatt av å redusere saltet nettopp her, sier Paus.

De vil også se på saltinnholdet i andre produkter og målet er at det skal ned på nøkkelhullsnivå og enda mer der det er teknisk mulig.

— Det gjelder blant annet brød, sier Paus.

Helseministeren følger med

Helseministeren følger opp med nytt møte til uken for å høre hva kjedene og matprodusentene nå gjør.