Her er varden ferdig oppbygd i naturstein, og nå så solid at ingen storm kan ødelegge den igjen, får vi håpe. Foto: Rasmus Strømme
Olavsskjeran ligger utenfor Svinør. Siden 1825 har denne varden vist vei for sjøfarende. Foto: Rasmus Strømme

— Den har alltid vært et kulturminne. Men fortsatt er den vært viktig for å vise leden for sjøfarende, det er ikke alle som har gps i båten, sier Alv Tore Romedal i Lindesnes Historielag.

Sammen med Rasmus Strømme tok han initiativet til å få bygget opp igjen varden som står på Olavsskjeran utenfor Svinør i Lindesnes. For flere år siden tok en voldsom storm tak i den gamle varden og ødela den.

Ikke fagmessig

Siden ble den stående slik inntil Kystverket bygde den opp.

— Problemet var at det ikke ble gjort på en fagmessig måte slik at den ble seende ut slik den en gang var. Dessuten var den ikke høy nok, forteller Romedal.

Etter å ha irritert seg over dette lenge nok, tok han og Strømme saken opp med Kystverket. - I første omgang var det blankt nei. Men da vi tok saken opp gjennom fylkeskommunen som var enige med oss, ble det bevilget penger til prosjektet, sier Romedal.

Totalt kostet det 400.000 kroner å bygge den opp igjen.

Satte i gang

På sensommeren satte steinlegger Stein B. Nikolaisen i gang med jobben som tok flere uker. Heldigvis var været flott.

— Til våren er det meningen at historielaget skal male varden opp igjen med de merker som trenges for å vise leden, sier Romedal.