Nevrolog Erik Thorveit ved Sørlandet sykehus sier oppmøtet av Søgne-folk som vil gi blod i forstudiet til hans doktorgradsprosjekt, ser aldeles lovende ut. -Over all forventing, konstaterer han fornøyd. Foto: Reidar Kollstad

— Jeg var aldri i tvil da jeg fikk invitasjonen, sier Einar Bjelland (43), en av de aller første som benket seg på venterommet til Søgne legesenter.

— Her bør en stille opp for å bidra til å gi forskerne svar. Kanskje de også finner behandlingsformer som hjelper mot flåttbårne sykdommer, sier 43-åringen.

Trues av pengemangel:

Med seg hadde han brevet som nylig dumpet ned i postkassen til 200 tilfeldig utvalgte personer med folkeregistrert adresse i Søgne, med invitasjon om å delta i forprosjektet til det største flåttstudiet på Sørlandet noensinne.

Tordis Bjunes (46) lar seg blodtappe for å bidra til å kaste lys over flått-gåten. Hun gir sin fulle støtte til forskningsprosjektet som hadde sitt første avspark i Søgne mandag. Foto: Reidar Kollstad

— Dette ser ut til å gå over all forventning, sier nevrolog Erik Thortveit, ansvarlig for forskningsprosjektet, og titter ut fra behandlingsrommet hvor prøvene tas.

Her bør en stille opp for å bidra til å gi forskerne svar.

Nevrologen registrerer tilfreds at flere av stolene på venterommet er fylt av personer i samme ærend som Bjelland.

Doktorgradsstudie

Blodprøvetakingen mandag og tirsdag denne uka har primært som formål å sjekke ut logistikken i forkant av hovedundersøkelsen, som er Thortveits doktorgradsstudie.

I den vil samtlige personer fra 18-69 år bosatt i Søgne, innkalles for blodprøvetaking.

Les mer:

Årsaken til at Søgne er valgt ut som testområde, er den høye forekomsten av personer diagnostisert med borreliainfeksjon. I hovedundersøkelsen vil samtlige personer fra 18-69 år bosatt i Søgne, innkalles for blodprøvetaking. Foto: Reidar Kollstad

Hovedformålet for forskerne ved Sørlandet sykehus er å få ny kunnskap om utbredelsen av flåttinfeksjoner og svar på noen av de mange ubesvarte spørsmålene om slike sykdommer.— Vi aner ikke hvor mange av de 200 inviterte som dukker opp, men uansett antall vil det være viktige erfaringer å ta med videre, sier Thorvteit.

Årsaken til at Søgne er valgt ut som testområde, er den høye forekomsten av personer diagnostisert med borreliainfeksjon.

— I dag råder det stor usikkerhet om sammenhengen mellom flåttbitt og såkalte subjektive helseplager, som er symptomer hvor vanlige undersøkelser ikke påviser noen underliggende sykdom som årsak, sier nevrolog Thortveit.

— Vanlige eksempler på slike plager er tretthet, smerter, svimmelhet og fordøyelsesproblemer. Ett av spørsmålene vi håper å få bedre kunnskap om gjennom undersøkelsen er om det likevel har en sammenheng, opplyser Thortveit.

Håper på svar

Forskningsprosjektet er ennå ikke fullfinansiert, men nevrologen har godt håp om positive svar på søknadene om midler.

— At folk stiller opp nå, vil i alle fall ikke svekke søknadene, fastslår Erik Thortveit.

Les også:

Einar Bjelland forteller at han en gang satte personlig flåttrekord med 11 eksemplarer av arten. — Heldigvis fikk jeg fjernet dem umiddelbart. En annen gang hadde flåtten bitt seg fast før jeg fikk den bort. To måneder etterpå dannet det seg en ring rundt, og jeg måtte behandles med antibiotika, husker han.

Vi har veldig høy forekomst av flått i Søgne, og diagnostiseringen rundt flåttbårne sykdommer er veldig usikker.

Også Knut Byklum (65) har hatt adskillig nærkontakt med det lille krypet.

Knut Byklum (65) lurer på hvilke svar forskerne kan få ut av å analysere blodet hans. Medisinstudent Lars Håkon Mo sørger for at blodprøvene blir merket forsvarlig. Foto: Reidar Kollstad

— Jeg er bitt haugevis av ganger, forteller han mens blodet renner inn i en av de fire små flaskene som er hans bidrag til å kaste lys over flått-gåten.- Har du aldri vært bekymret?

— Jo, en gang, siden jeg hovnet opp så veldig. Men jeg fikk beskjed om at det ikke var noen farlig variant. Nå vil jeg kanskje få svar på om de hadde rett den gangen, sier Byklum.

Håper på svar

— For en fastlege er spørsmål om flått en del av dagliglivets problemstillinger, sier Frank Andersen.

Han er leder av Søgne legesenter og lokal kontakt for forskningen som han tror Søgne-folk flest støtter helhjertet opp om.

— Ja, dette er de interesserte i å være med på. Vi har veldig høy forekomst av flått i Søgne, og diagnostiseringen rundt flåttbårne sykdommer er veldig usikker, sier Andersen.

Han håper prosjektet til Thortveit vil være med og belyse noen av de mange vanskelige spørsmålene knyttet til diffuse sykdommer som man ikke vet om skyldes flåttinfeksjon, eller har andre årsaker.

— Her trenger vi mer og bedre kunnskap, sier Andersen.