— Du må være født slask for å tro at noen ønsker å bli uføre. Men vi som trenger denne operasjonen, vi blir altså uføre hvis ikke vi har råd til å betale operasjon selv, sier Helle. Mandag legger hun seg under kniven på Volvat medisinske senter i Oslo. En skiveprotese skal settes inn.

Betennelse

I flere år har hun slitt med ryggproblemer, som skyldes en betennelse mellom skivene i ryggen. Dette er samme problemer som også Rysstad Sandnes har hatt. Ingen av dem orket tanken på uføretrygd fra tidlig i 40-årene.

Rysstad Sandnes fikk beskjed om at en slik operasjon ikke regnes som helsehjelp som gir rett til behandling med garanti for tidsfrist.

Dokumentert

— Å sette inn en ny skive, en skiveprotese i titan i ryggen, er en godt dokumentert behandling med tilfredsstillende resultater, påstår ortoped ved Volvat medinske senter, Sjur Braaten. Det er han som skal operere Helle mandag.

Han forteller at lidelsen faller inn i samlekategorien «uspesifiserte ryggproblemer», og at siden de ikke gir garanti for tidsfrist kan det ta lang tid å få behandling i det offentlige helsevesen. I tillegg hevder han at refusjonen sykehuset får, ikke dekker utgiftene til operasjonen.

Politi

Helle er 42 år gammel og ansatt som politi i Valle. I august ble ryggen ordentlig smertefull. For fire år siden fikk hun beskjed om at operasjon ikke var vits, men at hun burde trene i stedet. Treningen har imidlertid ikke hjulpet noe særlig.

Så med utgangspunkt i venninnens erfaring, bare bestilte hun time på Volvat, uten å prøve det offentlige helsevesenet en gang.

Forferdelig

— Det er jo forferdelig at man selv må betale slike operasjoner. På den andre siden er jeg glad jeg har økonomisk evne til å ordne opp. Å jobbe er så viktig. Alternativet hadde vært uførhet. Tenk hva det hadde kostet samfunnet, sier Helle som gleder seg til operasjonen. Målet hennes er å gå Sesilåmi igjen til vinteren.

Rysstad Sandnes er sykepleier på lindrende avdeling på Sørlandet sykehus. Hun var i 2011 så dårlig i ryggen at hun var ferdig med sykepengetiden. Hun var over på arbeidsavklaringspenger. Uførhet ventet.

Dårlig

— Jeg var så dårlig at jeg ikke orket å arbeide. Jeg greide å gå i en butikk. To butikker gikk ikke, da ble det for smertefullt, sier hun.

På Ullevaal sykehus fikk hun beskjeden om at slike operasjoner ikke prioriteres, og at «sånne rygger ender i uførhet».

Ryggproblemer har kostet Nina Helene Helle (t.v.) 130.000 kroner, og Lillian Rysstad Sandnes 150.000 kroner. Men det mener de det er verd for å unngå uførhet. Foto: Torstein Øen

— Jeg betalte 150.000 kroner for operasjonen hos Braaten. Seks måneder senere var jeg i jobb, forteller hun.Fysioterapeut Pål Erik Pedersen ved Sørlandsparken tverrfaglig helse kjenner til Helles problemer, men vil ikke uttale seg om henne på grunn av taushetsplikten, men sier:

— Det er sjelden vi får inn pasienter med så alvorlige ryggproblemer at det riktige er å operere. Som oftest går ryggproblemene over av seg selv, særlig dersom vi gir fysikalsk behandling kombinert med trening.

Nye regler neste år

Helsedirektoratet opplyser at det kommer nye regler neste år.

— Fra 1.9.15 vil alle som etter en vurdering av henvisningen vurderes til å ha behov for helsehjelp i spesialisthelsetjenesten, få rett til helsehjelp og med en frist. I praksis betyr det at skillet mellom de som i dag får rett til nødvendig helsehjelp og de som vurderes til å ha behov (men ikke får rett med frist) - oppheves.

Det opplyser Torunn Janbu, avdelingsdirektør sykehustjenester i Helsedirektoratet.

— Hvorfor gir ikke innsetting av skiveprotese i ryggen rett til prioritert helsehjelp og ventelistegaranti per i dag?

— Hver enkelt pasient blir alltid vurdert individuelt. For pasienter med samme diagnose vil individuelle forhold gjør at rettighetsstatus eller maksimumsfrist kan være annerledes enn det som anses som hovedanbefalingen for tilstanden - og ulik for forskjellige pasienter, sier Janbu .

Disse diagnosene kan gi rett til prioritert helsehjelp i dag:

1. Ryggsmerter med utstråling og/eller nevrologiske utfall, verifisert degenerativ rygg - spinal stenose: Som hovedregel rett til prioritert helsehjelp, maksimumsfrist 26 uker.

2. Ryggsmerter med utstråling og/eller nevrologiske utfall, verifisert prolaps: Som hovedregel rett til prioritert helsehjelp, maksimumsfrist 4 mnd fra symptomdebut.