— Det vil ta generasjoner å reparere all ødelagt vennskap og familiebånd her oppe. Det er en skam at det har blitt slik, sier Karin Ljosland - en av grunneierne som denne uka sitter i skjønnsretten med Åseral kommune som motpart.

Følg FVN Mandal på Facebook

For to år siden ble arbeidet med å anlegge et vann- og kloakksystem gjennom bygda sluttført. Arbeidet skapte svært mye misnøye på grunn av ulike skader på eiendommene. De fleste grunneierne har likevel akseptert erstatningsoppgjøret fra kommunen, men flere gjorde det kun for å bli ferdig med saken.

Det er en skam at det har blitt slik

Den siste som skrev under var grunneier Salve Ljosland. I en mail til retten skriver han at han ikke har mer tid og krefter til en sak han kaller som en «farse».

Nekter å akseptere

Tilbake står nå tre grunneiere som nekter å ta imot penger fra kommunen. - Penger betyr lite her, vi vil ha eiendommen vår satt tilbake i den stand den var, sier Bjørn Ljosland.

Sammen med Hans Ackermann og Gunn Ackermann krever de at kommunen må sette deres eiendom tilbake i den stand den var før utbyggingen. For Bjørn Ljosland gjelder det blant annet en naturlig vanningsbekk for dyrene som forsvant og at hans jorde oversvømmes med vann.

Ackerman mener blant annet at det har oppstått skader på jordene slik at det ikke lenger er mulig å dyrke og at en vei er ødelagt.— Veien er tvert i mot bedre enn før, sa kommunens representant i retten, næringssjef Øyvind Molturmyr.

Kommunen mener at utbyggingen ikke er skyld i de skadene grunneierne sier oppstod.

Overvannssystem

En viktig grunn til striden på Ljosland, er ordfører Oddmund Ljoslands rolle - også han grunneier og i familie med de involverte. I fjor avdekket Fædrelandsvennen at han var med på å bestemme at det skulle anlegges et overvannssystem på egen eiendom betalt av kommunen.

Involvert er også kommunens enhetsleder på driftsavdelingen, ordførerens firmenning og selv grunneier på Ljosland, Kjell Ljosland.

Bitter

— Følelsen av at disse har ordnet alt greit for seg selv, mens vi må kjempe for vår sak i en rettssak, er bittert, sier Bjørn Ljosland.

Samtidig deltok ordføreren selv på vegne av kommunen i forhandlingene med de andre grunneierne.

Den sosiale stemningen på Ljosland er på skrothaugen

Nå er det mange som ikke hilser på hverandre mer i bygda. - Den sosiale stemningen på Ljosland er på skrothaugen på grunn av denne saken, sier Hans Ackerman.

Likevel er grunneierne nå lettet over at saken er i retten.

— Det betyr at vi nå kan få en utenforstående instans som kan sette en sluttstrek for denne ulykksalige saken, sier Bjørn Ljosland.

Strid med entreprenør

Kommunen er også i strid med entreprenøren som sto bak utbyggingen, Lindland Maskin.

Fædrelandsvennen 22. desember i fjor da vi omtalte Ljosland-striden.

— Vi mener de ikke har gjort jobben etter kontrakten, sa Moltumyr.Tidligere har de inngått forlik med Lindland Maskin om skadene. Men fortsatt er det uenighet der kommunen krever entreprenøren for 300.000 kroner. Dette skal rettsbehandles senere i høst.

- Krevende dobbeltrolle

Ordfører Oddmund Ljosland i Åseral deltok som vitne under rettssaken mandag. Han er involvert i striden både som ordfører og nabo.

Han innrømmer at denne dobbeltrollen er krevende. - Men slik kan det være i en liten kommune som vår, sier Ljosland som ikke vil kommentere noe nærmere

det saken handler om.

Men han sier han håper at rettens dom vil bidra til at Ljosland kan legge denne saken bak seg.

Han har vært kritisert for å opptre som kommunens representant samtidig som han har vært part i saken og dessuten i familie med de andre grunneierne. Da Fædrelandsvennen omtalte saken i fjor sa han at han skulle ha vært mer tilbaketrukket om han hadde visst at denne kritikken hadde kommet.