ropstad_krf-2.jpg Foto: Sondre Steen Holvik

FROLAND : — Det er lettere å få gjennomslag for skattelettelser til barnefamilier enn til å få økt barnetrygden, sier Kjell Ingolf Ropstad, førstekandidat for Kristelig Folkeparti i Aust-Agder.

Verdikonflikter

Han har nettopp holdt tale til sine egne under fylkespartiets årsmøte i Froland. Der ble mannen som mange anser som kronprins i KrF hyllet som konge. Likevel var det flere som lurte på hvordan Kristelig Folkeparti kunne løse verdikonfliktene de møter hos sine potensielle regjerningskolleger Venstre og Fremskrittspartiet.

I sitt utkast til program foreslår Venstre liberalisering av narkotikalovgivningen og de vil tillate surrogati.

— De er vår hovedmotstander i flere verdisaker. Hvordan kan vi regjere med dem? spurte Olav Engestøl jr. fra Grimstad KrF. Flere andre støttet utsagnet, og sa at Venstre sto lenger fra KrF enn Fremskrittspartiet i viktige verdispørsmål.

— Heldigvis er Høyre enige med oss i mange slike verdispørsmål, repliserte Ropstad. Til Fædrelandsvennen sier Ropstad at det ikke er rom for å fire i de viktige verdispørsmålene dersom partiet skal i regjering.

— Nei til surrogati og tidlig ultralyd er viktig for oss. Det samme er ruspolitikken, sier Ropstad.

Reddes av Høyre

I flere saker mener han Høyre kan bli redningen med sitt verdikonservative utgangspunkt. Partiet ligger jo også an til å bli desidert størst på borgerlig side. Men heller ikke Høyre og Kristelig Folkeparti er på linje i alle saker.

— Vi er nødt til å tenke taktisk, sa Ropstad fra talerstolen i Froland Misjonskirke. Han poengterer at politikken er det viktigste for dem, ikke posisjonene. Men det er lettere å få gjennomført politikken sin fra posisjon.

— Vi må forsøke å bruke Høyres løfter til å gjennomføre vår egen politikk. Når de ønsker avgiftslettelser, så må vi forsøke å få fjernet avgiftene i de sakene vi synes er viktige som for eksempel på miljøbiler. Når de ønsker skattelette, kan vi prøve å trekke skatteletten mot barnefamilier, forklarer stortingspolitikeren.

Trenger vei

Ropstad har sittet på tinget i tre og et halvt år, og begynner å bli rutinert i nasjonalforsamlingen.

Evje-mannen gleder seg til å drive valgkamp i eget fylke etter at stortinget tar ferie 22. juni. Han tror likevel det viktigste er det han har gjort gjennom siste stortingsperiode – og her fikk han ros fra flere KrF-ere for å være synlig både lokalt og nasjonalt.

— Han er alltid mulig å få tak i for å diskutere politikk, sa Knut Mørland som var møteleder.

Ropstad vil vinne valget på Sørlandet med tre saker som er spesielt viktige for landsdelen. Som de fleste andre toppkandidater nevner han samferdsel.

— Det har ikke skjedd store ting med vei på Sørlandet siden Bondevik 2-regjeringen fikk gjennomført motorvei fra Grimstad til Kristiansand. Vi ønsker å starte byggingen av motorvei fra Tvedestrand til Arendal i 2015 og ha den ferdig rundt 2018. Så vil vi ha bedre vei vest for Kristiansand, sa Ropstad, før han tok en pause og la til:

— Det står ikke i manus, men siden jeg så pappa her i salen må jeg også si at vi må ha gul stripe gjennom hele Setesdal til Hovden.

Kjell Ingolfs far Bjørn Ropstad er ordfører i Evje og Hornnes kommune.

Får ikke redde barneavdeling

De andre to store sakene i landsdelen er ifølge Kjell Ingolf Ropstad politi og justis og helsepolitikk.

— Sørlandet ligger for høyt på krimstatistikken. Vi trenger et sterkere politi for å kunne forebygge bedre, sa stortingsmannen.

Helsepolitikken fikk han sterke innspill på under årsmøtet. Flere var opptatt av at sykehuset i Arendal svekkes. En fjerning av døgnvakten på barneavdelingen gjorde saken veldig aktuell.

— Jeg ønsker at Resfnesavtalen skal bestå. Akutt syke barn må behandles i Arendal når de hører til det sykehuset, sa Ropstad. Han innrømmet etterpå at politikerne ikke har noen styring med dette, noe han også beklager sterkt.

— Vi ønsker å legge ned helseforetakene og få tilbake politisk styring med sykehusene. Nå blir vi henvist til tribuneplass i viktige saker, og det er egentlig helt absurd. Politikerne må ta tilbake styringen fra helsebyråkratene, mener Kjell Ingolf Ropstad.