MANDAL: — Jeg har ikke konkludert med om det er bra eller ikke. Jeg ser grunner til begge deler, både til å beholde og endre praksisen. I utlandet er det flere land hvor vigselsretten er delt, samtidig har vi en tradisjon i Norge som er viktig å ta vare på. Det var ikke overraskende at forslaget kom, og det har vært drøftet tidligere. Det blir en spennende debatt om hvordan dette skal bli, sier påtroppende biskop i Agder og Telemark bispedømme, Stein Reinertsen.

Et flertall i Tros— og livssynsutvalget som mandag la fram sine forslag til en ny, norsk religionspolitikk, anbefaler at det innføres en sivil, borgerlig ekteskapsinngåelse som generell ordning. Det innebærer at samtlige tros- og livssynssamfunn mister retten til å vigsle, men at de kan ha sine seremonier etter at den verdslige seremonien er gjennomført.

Dette svarer Reinertsen på hvorvidt han vil velsigne skilte personer som har fått borgerlig vielse:

— Dersom de kommer til kirken for å få forbønn for borgerlig inngått vigsel, vil jeg be for dem etter gjeldende liturgi.

Utvalget foreslår også å overføre gravferdsforvaltningen fra kirken til kommunene.

— På dette området må vi også ta noen runder. Jeg jobber med saken, og vil ikke binde meg for tidlig om dette ennå. Dette var oppe på Kirkemøtet tidligere, og det ble vedtatt at de ønsker å beholde gravferdsforvaltningen. Det vil også få noen konsekvenser på kirkevergesiden, ettersom det er de som utfører dette arbeidet i dag, sier Reinertsen.

— Hva tenker du om at utvalget foreslår å fjerne kirkens særstilling?

— Jeg har sans for likebehandling, og mener at vi ikke skal ha noen særstilling. Men i kraft av at vi er så store som vi er, blir vi viktige, men vi skal ikke ha noen særstilling, sier Reinertsen, og legger til:

— Det som er bra med utvalget at det ønsker at religionen skal ha plass i det offentlige rom. Det tror jeg er en god strategi. Og jeg er glad for at vi et skritt nærmere en helhetlig tros- og livssynspolitikk, sier han.

Reinertsen liker også signalet fra utvalget om å ta en ny vurdering av om hvorvidt prestene i Den norske kirke fortsatt skal være statstjenestemenn.

— Jeg skulle gjerne sett at de gikk lenger og anbefalte at vi ikke lenger skal være statstjenestemenn. Men dette er en rest fra kirkeforliket 2008. Kirkemøtet ønsket jo at vi skal ta dette skrittet fullt ut, sier Reinertsen.