Eiendommen Bjørnhommen er på 685 dekar skog og dyrket jord. Foto: MEGLERHUSET SÆDBERG
Dette er stua på Bjørnhommen gård. Takhøyden er lav i huset fra 1700-tallet. Foto: MEGLERHUSET SÆDBERG

— Myndighetene ber oss bli større, men med disse prisene er det ikke lett å kjøpe seg større. Det blir umulig å kjøpe skog da. Jeg vet flere som var interessert, men de måtte bare slå det fra seg, sier leder i Marnardal skogeierlag, Nicolay Mønsås.

100 på visning

Eiendomsmegler Inger Birkenes Sædberg har ikke sett maken til interesse:

— Over 100 mennesker var på visning onsdag kveld. Seks, sju la inn bud. Ingen ville gi seg. Da blir det formidable priser, sier hun.

140717_4H_garden_Marnardal.gif

Prisantydningen på 1,08 millioner kroner var identisk med landbrukstakst, altså det gården var verd som landbrukseiendom.

Uten vann og strøm

Bjørnhommen gård nær Tisland i Marnardal har stått ubebodd i flere tiår. I 2001 solgte eller overdro to eldre brødre eiendommen til Agder skogselskap. Siden har gården vært brukt mye av 4H. Driftsbygningen er utdatert. Våningshuset er fra 1700-tallet med lav takhøyde. Vann, kloakk og strøm mangler. Eiendommen er på 685 dekar skog med litt dårlig kultivert dyrket mark.

Leder i Vest-Agder bondelag, Birte Usland er fra Marnardal. Også hun er kritisk.

— Skog og landbruksjord bør drives. Da må vi ha priser som kan betales med drift. Vi er på vei til å få priser som hindrer landbruket i å få tak i landbruksjord. Det er grunn til å advare mot det, sier Usland.

Agder skogselskap er en organisasjon for skogen og skogdriftens fremme, og daglig leder Solveig K Gonsholt sier hun er meget fornøyd med prisen.

Feriested

Kjøperen er ukjent, men eiendomsmegleren sier det er et par fra Agder som ønsker å ta vare på eiendommen og bruke den som feriested.

Leder i landbruksnemnda i Marnardal, John Øyslebø, synes prisen høres høy ut, og også han er opptatt av at landbrukseiendommer må ha pris som gjør at de kan brukes til landbruk. Men han får ikke mulighet til å påvirke. Akkurat denne eiendommen er unntatt fra landbrukskonsesjon og priskontroll og boplikt.