— Det er mange som nå kjemper for ett, stort sykehus på Sørlandet. Dersom det investeres 2-3 milliarder i sykehuset på Eg er det mye som tyder på at dette sykehuset havner i Kristiansand. Jeg er ikke overbevist om at dette er den beste løsningen, sier Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til Fædrelandsvennen.

Mandag var stortingsrepresentanten fra Aust-Agder på besøk hos ordfører Arne Thomassen (H) i Lillesand.

— Vi har tomt som står klar dersom det skal bygges nytt sykehus, men det var ikke tema i dag. Jeg er bekymret for landsdelen som helhet. Når det gjøres såpass store investeringer i Kristiansand frykter jeg at Agder hektes av i kampen om et nytt, stort sykehus, sier Thomassen.

Store byggeplaner på Eg

Ifølge sykehusdirektør Jan-Roger Olsen er sykehuset i Kristiansand nødt til å utvide. Innen 2020 skal en akutt- og intensivavdeling til en milliard kroner stå ferdig. Sykehuset har også planlagt et psykiatribygg til en milliard kroner. Ropstad frykter at de store investeringene vil føre til at Sørlandet ikke blir tilgodesett i den nasjonale konkurransen.

Les også:

— Det er veldig mye som skjer nå. Den nasjonale helseplanen kommer trolig i 2016. En helseminister som legger et nytt storsykehus til Sørlandet vil få masse bråk slik situasjonen er i dag. Det vil være mye lettere å legge et slikt sykehus til en region hvor man har kjempet seg fram til en enighet, sier Ropstad.

KrF-politikeren har tidligere gått inn for tre sykehus på Sørlandet. Det står han for fremdeles.

— Jeg har vært skeptisk til ett sykehus, sier Ropstad.

De Ruiter: Ser ikke behovet

Stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (Ap) fra Arendal er ikke så bekymret for byggingen i Kristiansand.

Freddy de Ruiter (Ap) tror ikke investeringene i Kristiansand har noen betydning for fremtiden til Arendal og Flekkefjord. Dersom det kun blir ett sykehus er det naturlig at det havner i Kristiansand, mener Ap-politikeren. Foto: Tore Andre Baardsen

— Jeg har ikke inngående kjennskap til bygningsmassen på Eg, men tviler ikke på at det er nødvendig med opprustninger. Det er ikke bra dersom investeringene går utover tilbudet i Arendal og Flekkefjord, men det som virkelig bekymrer meg er det store kjøret for ett sykehus på Sørlandet. Det vil være ulykksalig for både Aust-Agder og vestre deler av Vest-Agder, sier de Ruiter.Han ser ikke behov for å bygge et helt nytt sykehus.

— Det vi trenger er penger til drift, utstyr og noe opprustning. Jeg frykter at maset om nytt sykehus vil ødelegge for bevilgninger til andre såre behov, som veier, universitet og fengsel, sier de Ruiter.

Må ligge i Kristiansand

Dersom Sørlandet kun får ett stort sykehus er det ingen tvil om at det må ligge i Kristiansand, mener de Ruiter.

Les også:

— Det er naturlig at ett stort sykehus havner i Kristiansand. Nettopp derfor advarer jeg mot at vi bare skal ha ett sykehus og ikke tre.

Ordfører i Flekkefjord, Jan Sigbjørnsen, er enig med de Ruiter.

— Hvis det blir ett sykehus så blir det på Eg. Diskusjonen nå dreier seg om vi skal ha ett eller tre. Å bygge helt nytt er en gigantisk investering som ligger langt fram i tid, sier Sigbjørnsen.