— Det første som slo meg var at der lå det en flat og blank stein. Men så så jeg inngraveringen. Dette er bare ikke mulig, sier Ronny Esperås til Fædrelandsvennen.

Denne gravsteinen dukket opp i hagen til Harald Esperås under gravearbeid tidligere i uka. Foto: Tipser

Det var onsdag han var ute i hagen til faren på Saga i Vennesla. Det svært uvanlige funnet gjorde Esperås sjokkert.— Jeg synes det var makabert. Kan det ligge noe mer under der? Man begynner jo å lure, sier han.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Fjernet steinen

På gravsteinen er det gravert inn to avdøde ved etternavn «Halland». De døde i 1968 og 1983. — Før i tiden brukte man ofte gravsteiner i steinfyllinger og sånt. Så den må ha kommet hit de siste årene. Men det er et mysterium, sier Harald Esperås, Ronnys far.

Han tok kontakt med Repstad Anlegg, som har utført gravearbeid i forbindelse med strømkabelen fra Støleheia til Danmark.

Ronny Esperås. Foto: Privat

— De fjernet steinen umiddelbart. Men hvor lenge den har ligget her aner jeg ikke. Det kommer jeg nok aldri til å få vite. Men i gamle dager var det vanlig å bruke destruerte gravsteiner i fyllinger, sier han.

Knuser gravsteiner

Parksjef Jürgen Orf i Vennesla kommune sier han gravsteinen stammer fra Vennesla kommune.

— Ut fra kirkebøkene ser jeg at gravsteinen kommer herfra. De to personene er oppført i kirkebøkene våre, sier han.

Gravsteiner er fredet i 20 år. Dersom familien ikke betaler avgift for ti nye år blir den destruert.

— Jeg aner ikke hvordan den kan ha havnet der. Vi fjerner gravsteiner en gang i året, og da kjøres de til Støleheia og blir knust. Slik som den ser ut så har den nok vært innom et knuseverk, sier Orf.