Sverre Berge (74) foran en av de to dørene 30-åringen ødela for å komme seg inn i hytta på Skogsøy i Mandal. Han og kona Sissel er oppgitt over ødeleggelsene, som ga tyven null gevinst, fire uker i kasjotten og et fremtidig erstatningskrav. Foto: Jarle R. Martinsen
Da tyven(e) kom seg inn i hytta rotet de gjennom skuffer og skap på jakt etter mat. Ifølge hytteeierne forsvant alt av kjeks og en del jordbær, men vinen ble liggende igjen. - Heldigvis har de ikke herjet rundt og ødelagt ting inne, sier Sissel Berge. Foto: Politiet
Kristiansanderen som brøt seg inn i hytta til Sissel og Sverre Berge sier at han angrer dypt på det han har gjort. -Jeg beklager på det sterkeste og gleder meg til å kunne gjøre opp for meg, sier 30-åringen, som nå sitter varetektsfengslet i Kristiansand. Foto: Erlend Olsbu

— Vi undrer oss veldig over hvorfor noen bryter seg inn for ingenting. De har gått opp 47 trappetrinn for å bryte seg inn i ei hytte og stjele noen matvarer og andre småting, sier Sissel Berge (71) til Fædrelandsvennen.

Tidlig på morgenen søndag 15. juni ble hun og ektemannen Sverre Berge (74) vekket av en telefon fra politiet, som fortalte at noen hadde brutt seg inn i hytta deres på Skogsøy i Mandal.

— Det er ekkelt å vite at noen har vært inne og gått gjennom alt av skuffer og skap, sier Berge.

Ødela for 30.000

Tyvene, en 30-åring som trolig hadde med seg en venninne, kom seg inn ved å hugge i stykker inngangsdøra med øks.

— De var først inne i snekkerboden. Her fant de øksa som ble brukt til å bryte seg inn gjennom hoveddøra. Da gikk alarmen og vaktselskapet kontaktet politiet, sier Berge, som er bosatt i Hommersåk i Rogaland.

Ifølge Berge vil det koste rundt 30.000 kroner å fikse de to ødelagte dørene. For tyvene var utbyttet magert.

— De stakk av med tv, bluray-spiller og radio. De tok også en skittenskurv, som ble fylt med mel, sukker, kakao og krydder. Alt ble funnet igjen i en stjålet båt og returnert til oss samme dag. Det er jo helt «inkjevetta», sier Berge.

Beklager på det sterkeste

En drøy uke etter innbruddet ble 30-åringen fra Kristiansand pågrepet. Venninnen er fremdeles på frifot.

30-åringen har tilstått innbruddet på Skogsøy, samt en rekke andre straffbare forhold.

Mannen er en av gjengangerne politiet ønsker å få fengslet før sommeren, i håp om at flere skal slippe å oppleve det samme som ekteparet Berge. Han ble derfor begjært varetektsfengslet og sitter nå bak lås og slå i Kristiansand.

30-åringen sier til Fædrelandsvennen at han har dårlig samvittighet overfor ekteparet.

— Jeg kan godt forstå at de undrer seg. Dette er ikke noe jeg er stolt av. Jeg beklager på det sterkeste og gleder meg til å kunne gjøre opp for meg, sier 30-åringen på telefon fra fengselet.

Var på jakt etter mat

Han sier han ikke bryter seg inn for vinningens skyld, men at han gjør mye dumt når han er ruset på amfetamin og piller.

— Jeg brøt meg inn på denne hytta i desperasjon etter mat. Jeg hadde ikke spist på fire dager og gikk opp til hytta for å se etter noe frukt. Jeg brøt opp den letteste døra og fant noen jordbær. Jeg tror jeg tok med meg en tv, men vet ikke helt hvorfor, sier 30-åringen.

Sissel Berge sier at det er tydelig at tyven var sulten.

— Alt av kjeks var borte og han har spist noen jordbær. Det var for så vidt greit, de måtte han jo bare ta. Men vinen lot de ligge igjen, sier Berge.

- Herjet ikke rundt

Hun ergrer seg over de ødelagte dørene og bryderiet med å rydde opp, men er samtidig glad for at tyvene ikke ødela noe innendørs.

— De har ikke herjet rundt. Sånn sett fikk vi nok ikke besøk av de verste, sier Berge.

Den fengslede 30-åringen er tidligere domfelt fem ganger. Nå håper han å kunne bli rusfri og avstå fra mer kriminalitet.

— Jeg får besøk av ARA (avdeling for rus- og avhengighetsbehandling) i morgen, så det ser ut som jeg får hjelp med en gang, sier 30-åringen.