KRISTIANSAND: – Vi gleder oss til å få sørlendingen i jobb! humrer Eddi Eidsvåg, baker, komiker og sjefspøbel.

I 1997 startet han og Arne Husjord Sandnes Brød & Circus, der de jobbet heltid for å få ungdom ut i jobb eller i skole. Ti år utvidet de konseptet og etablerte selskapet Pøbelprosjektet AS. Sammen med Nav arbeider de for å få ungdommer som dropper ut av skolen tilbake på skolebenken eller i jobb.

– 94 prosent av ungdommene som har vært i pøbelprosjektet siden 2007 er tilbake på skole eller i jobb, sier Eddi Eidsvåg.

Satser i Agder

I Arendal har de siden etableringen hatt 56 ungdommer i prosjektet. Nå er 52 av dem i full aktivitet.

– Vi etablerte oss i Arendal i september. I Lillesand er vi i gang til høsten. Deretter er målet Kristiansand og Søgne. Vi er nå i forhandlinger med Nav, sier Eidsvåg.

– Når kan dere starte i Vest-Agder?

– Jeg håper det blir fort som bare juling, sier Eidsvåg.

– Vi får fem-seks telefoner i uka fra foreldre og unge i regionen. Behovet er stort, slår han fast.

Lærer om livet

– Konseptet går ut på å kurse ungdommene i arbeidslivets regler og gi dem selvtillit. Så skal de ut i ordinært arbeid, der vi følger dem opp i to år. Det er et strengt regime. Kommer de for sent to ganger, så blir de kastet ut. Det vi ser er at ungdommene kommer en halv time til tre kvarter før. Slik lærer de arbeidsmoral, sier Eidsvåg.

– Hva er nøkkelen?

– Nøkkelen er respekt og verdighet for ungdommene, sier han.

Samarbeid

En annen avgjørende brikke for suksess er kontakten med næringslivet som tar imot ungdommene.

– Alle ungdommene som er med i prosjektet vårt er garantert arbeid og oppfølging fra oss. Vi har etablert et samarbeid med 94 bedrifter i Vest-Agder, som har sagt ja til å ta imot ungdommene. I Aust-Agder har vi nå samarbeid med 172 bedrifter, forteller han.

Støtte fra kronprinsen

Kronprinsparets humanitære fond interesserte seg tidligere i år for prosjektet. 15. juni besøker kronprins Haakon Stavanger for å møte ungdommer som er med i prosjektet og har kommet ut i jobb, for å høre om deres erfaringer.

Kronprinsparets fond deler ut penger til prosjekter som jobber for å bedre barn og unges oppvekstvilkår.

– Først kommer kronprinsen på besøk for å møte ungdommene. 25 august får vi vite om vi er en av dem som kronprinsparet vil legge sine beskyttende hender over, forteller Eidsvåg.