MANDAL: Det var alkohol på vorspielet og enda mer å drikke da selskapet flyttet seg til restaurant Hr. Redaktør! i Mandal sentrum en desemberlørdag i fjor.

På vei ut fra julebordet ved 02-tiden reagerte den lokale næringslivstoppen på at en mann sto og pratet med kona til en bekjent. Han var også irritert fordi frakken hans med en mobiltelefon i lommen hadde havnet på gulvet.

47-åringen slo like godt til mannen i ansiktet etter først å ha kalt ham en drittsekk, hvorpå offeret måtte til legevakten for å sy åtte sting både foran og bak leppa, skriver Aftenposten.no

— Særs bedugget

Mandalitten husket svært lite både av at han slo og enda mindre hvorfor, men flere vitner og to politimenn som var på stedet hjalp 47-åringen med å friske på hukommelsen da saken denne uken var oppe i Kristiansand tingrett.

Sjefen må nok ha hatt en mistanke om at han hadde handlet uklokt, for alt samme ettermiddag hadde han ringt sitt offer og bedt om unnskyldning.

Bedriftseieren tilbød seg også å dekke mannens utgifter til lege.

- Viktig jobb

I retten forklarte mannen at han hadde en veldig viktig jobb i en bedrift med mange ansatte, som er helt avhengige av at han er til stede og kan treffe de riktige avgjørelsene.

Ifølge firmaets hjemmeside er den et av det største på sitt felt, som er relatert til oljesektoren.

Forsvareren, advokat Alf Ånund Breive, mente derfor at det var til det beste for bedriften og samfunnet at næringslivslederen slapp med noen timers samfunnsstraff, fremfor å bli borte fra kontoret i flere dager.

- Ikke hørt

Tingrettsdommer Thom Arne Hellerslia var ikke spesielt imponert over forsvarerens argumentasjon, og svarte med å dømme mandalitten til fengsel i 90 dager.

Da hadde bedriftseieren alt fått en strafferabatt på 25 prosent i forhold til aktors påstand om fengsel i fire måneder fordi han hadde tilstått, noe som også gjorde at han slapp med 5.000 kroner i saksomkostninger.

«Når det særlig gjelder tiltaltes rolle som næringsdrivende, vil det ofte kunne få følger for næringsvirksomheten dersom man blir idømt fengselsstraff, og retten kan ikke se at tiltaltes situasjon avviker vesentlig fra de situasjoner som vil kunne oppstå i denne forbindelse».

Dommeren skriver videre:

«Sterke allmennpreventive hensyn gjør seg gjeldende ved denne type voldsutøvelse. Voldsutøvelse i forbindelse med at man er beruset på et utested utgjør et stort problem, og saksforholdet har flere typiske trekk, ved at det er tale om et slag med knyttet hånd mot ansiktet, som skjer forholdsvis uprovosert, på et utested, rundt stengetid, og i en situasjon der både tiltalte og fornærmede er godt beruset».

- Lokal støtte

Dommer Hellerslia høster bred støtte fra lokalavisen fordi han putter næringslivslederen med et titalls styreverv bak lås og slå.

Redaktør Kåre M. Hansen i Lindesnes Avis, som har kontor i Lindesnesgården rett over restaurant Hr. Redaktør!, svinger den moralske pisken på lederplass i lørdagsavisen.

Under tittelen «Sjefen i fengsel» konkluderer Hansen slik:

«Vi skjønner forretningsmannens fortvilelse over at hans tre måneder lange fengselsopphold rammer firma og kolleger. Men det er i samsvar med folks alminnelige rettsfølelse at domstolene ikke legger avgjørende vekt på stilling og status når straff utmåles».