KRISTIANSAND: – Når et regjeringsoppnevnt tidsbruksutvalg konkluderer med at ti prosent av undervisningen i grunnskolen forsvinner på grunn av uro, mener jeg det er på tide å skjerpe ordensreglementet i skolen i Kristiansand, sier Jørgen Kristiansen. Og legger til:

– Hvis du ser matematisk på dette så forsvinner faktisk et helt skoleår av grunnskolen på grunn av uro og disiplinære problemer. Det vil si at hele effekten av seksårsreformen er borte.

”Læreren skal ikke gjøre seg fortjent til respekt. Læreren skal bli respektert i egenskap av å være voksenperson og lærer

Jørgen Kristiansen, ordførerkandidat (KrF)

Mobil og tyggis. KrF-politikeren peker på at Oslo innførte et sentralt ordensreglement allerede i 2002. Bergen kommune gjør det fra høsten. Kristiansen vil innføre hilsing ved skolestart og fjerne ting som mobiltelefoner og tyggegummi fra skolehverdagen.

LES OGSÅ: Frp vil ha oppførselskarakter i barneskolen

– Læreren skal ikke gjøre seg fortjent til respekt. Læreren skal bli respektert i egenskap av å være voksenperson og lærer. Lærere med opptil 35 års fartstid i skolen sier det har vært en negativ trend med hensyn til uro på skolen de siste tjue årene. Vi trenger et reglement og vi trenger konsekvenser når dette brytes, sier Kristiansen.

Neste høst

Nå blir ordensreglementet en av de første sakene KrF kommer til å reise når politikerne samles over sommerferien.

”Det viktigste nå er å få gjennomført dette så raskt som mulig. Vi rekker nok ikke å få det på plass før skolestart neste høst

Jørgen Kristiansen, ordførerkandidat (KrF)– Vi kommer til å reise denne saken, enten i oppvekststyret eller bystyret. Dette må ut på høring. Jeg ønsker ikke å legge noen føringer. Dette er det andre som kan gjøre bedre enn oss politikere. Rektorer, lærere og andre fagfolk må tungt inn i debatten om regler og virkemidler. Det kan også være slik at vi skal innføre et sentralt ordensreglement med muligheter for lokale tilpasninger. Det får tiden vise. Det viktigste nå er å få gjennomført dette så raskt som mulig. Vi rekker nok ikke å få det på plass før skolestart neste høst, sier Jørgen Kristiansen.

– Har vært diskutert

– Et sentralt ordensregelverk i Kristiansand har vært diskutert i administrasjonen, sier oppvekstdirektør Arild Rekve.

Jørgen Kristiansen vil foreslå et sentralt ordensreglement for å få bukt med uroen og gjøre undervisningen mer effektiv.

– Jeg har ikke oppfattet at skolen i Kristiansand har et disiplinproblem. Jeg har inntrykk av at det jobbes godt i skolene med dette. I dag er det jo den enkelte skole som lager sine egne ordensregler. Et sentralt ordensreglement vil jo bli en overstyring av skolene uten at jeg skal ta stilling til dette her og nå, sier Rekve.