FROLAND: Avisens redaktør Olav Svaland hadde gjort ferdig avisen da han plutselig fikk beskjed fra avisens styre om å endre innholdet. Dermed ble gårsdagens opplag makulert og avisens innhold endret.

Ifølge Agderposten skal redaksjonen ha jobbet med en sak om en person med et ansettelsesforhold i Froland kommune, som på diverse nettsamfunn skal ha gitt uttrykk for ekstreme synspunkter og sterke ytringer om regjeringen og styringsverket. Redaksjonen skal ha jobbet med saken over lengre tid.

Ekstreme synspunkter

Ytringene skal ha vært av en slik karakter at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) valgte å igangsatte etterforskning. Avisen besluttet derfor å omtale forholdet. Dermed startet rabalderet.

Da det planlagte førstesideoppslaget i avisen ble kjent for flere av avisens styremedlemmer, ble det bestemt at innholdet måtte endres, skriver Agderposten.

Dermed ble den ferdig trykkede avisen makulert og gårsdagens avis uteble fra salgshyllene. Avisen var først tilbake igjen i dag.

Styreleder Olav Lyngroth vil ikke uttale seg over Agderposten om hvorfor gårsdagens «Frolendingen» uteble annet enn at «styret skal ha sett det nødvendig å snakke med redaksjonen».

— Alvorlig inngripen

Fagmedarbeider Gunnar Bodahl-Johansen ved Institutt for journalistikk mener det er sjelden og svært alvorlig at et styre overprøver en redaktørs vurdering:

— Når styret griper inn slik, sparker de bein under avisens troverdighet og integritet, sier han til Agderposten.

Han sier at han med sine 40 år i norsk presse knapt kan huske at en eier har gått inn og overprøvd en redaktørs vurdering på en slik måte.

— Det er et svært uheldig og alvorlig inngrep i redaktøransvaret, sier Bodal-Johansen.

Nå avventer redaktør Svaland styrets videre håndtering av saken.