SØGNE: Det var litt av et drama som utspant seg i Søgneelva på Stausland i Søgne lørdag ettermiddag. Mardon Brunvatne og datteren hans Anna Grundbergs var hos dyrlegen med en av hestene sine da de fikk telefon fra en nabo om at hestene deres hadde rømt fra inngjerdingen de stod i.

— Hvorfor de rømte, vet vi ikke, men de hadde revet ned en stolpe. Noen naboer fikk fanget dem inn igjen, og fikk dem inn på et annet beite, forteller hesteeier Brunvatne, til fvn.no.

Brunvatne og datteren dro hjem i forvisning om at hestene var i trygg forvaring, og begynte å fikse på det ødelaget gjerdet.

Gikk gjennom isen

  • Og da kommer det en nabo i full fart og forteller at fem hester har stukket av, og at de har gått gjennom isen, sier Brunvatne.

Naboen hadde vært ute i løa på eiendommen sin og var på vei tilbake til huset sitt. Da kikket han tilfeldigvis nedover elvekanten der han så fem hester i vannet.

— Jeg dro med meg et tau, og løp ned. Da vi kom ned stod det et par stykker og venta på oss ved elvekanten. Hestene lå og kavet midt uti elva. Ifølge sporene hadde de gått to og to på rad oppover, og har antagelig kommet ut på tynn is, sier Brunvatne.

Det stimet til nabofolk som ville hjelpe. Også brannvesenet kom til stedet. Brunvatne og datteren prøvde å få opp hestene, men det var sannelig enklere sagt enn gjort.

— Vi fikk forbeina opp på iskanten, og festa et tau rundt hestene. Så veltet vi de over på siden og dro de opp. Vi måtte velte de over på siden fordi det var eneste måten å få de opp på uten at bakbeina satt fast i isen, påpeker Brunvatne.

Minutter unna døden

Mest dramatisk ble det for den 18 år gamle nordlandshesten Ranja. Hun ble liggende lengst i det iskalde elvevannet.

— Det tok litt tid før vi fikk system på ting, og vi holdt på å miste Ranja. Det var bare minutter om å gjøre, fastslår en lettet Brunvatne.

Til slutt fikk de dratt Ranja opp på land. Der kollapset hun.

— Det måtte fem mann til for å få henne på beina igjen, sier hesteeier Brunvatne.

Etter hvert fikk de alle fem hestene opp i stallen. Der stimet det til folk fra nabolaget som ville hjelpe. Det ble fyrt opp i en ovn, nabojenter kom for å massere hestene så de fikk varmen i pelsen igjen, og dyrlegen kom for å se til hestene.

— Ranja hadde en kroppstemperatur på 32 grader. Hun fikk intravenøst. I tillegg fikk alle hestene noe muskelavslappende og litt smertestillende, forteller Brunvatne, som anslår at hestene lå i vannet i minst 40 minutter.

Takker fantastiske naboer

Hesteeieren ønsker å takke sine gode naboer for uvurderlig hjelp.

— Det er veldig viktig for oss å få frem det fantastiske naboskapet her. Her kom nabokoner ilende til med håndklær og ulltepper da vi fikk hestene opp. Hadde ikke den ene naboen vår tilfeldigvis lagt merke til hestene, så hadde dette blitt en tragedie, sier Brunvatne ettertenksomt.

Søndag kveld er hestene langt piggere enn det egentlig skulle gå an å forvente, forholdene tatt i betraktning. Ranja, som ble liggende lengst uti, hoster litt og er litt stiv i gangen, men ser ut til å klare seg godt.

— Dette var utrolig flaks. Tidspunktet det skjedde på gjorde jo også at mange i nabolaget var hjemme. Hadde dette skjedd på en mandag i arbeidstiden, så hadde det aldri gått, konkluderer en lettet Brunvatne.