KRISTIANSAND: — Vi er nøye på håndvask og hygiene nå i smittesesongen, sier enhetsleder ved Tinnstua, Maria Svendsen.

Legevakten i Kristiansand opplever en jevn strøm av henvendelser og besøk av voksne og barn med oppkast og diarè. De fleste tømmer seg på hjemmebane, og er friske i løpet av to-tre dager. Men noen blir så rammet at de tar kontakt med legevakten.

PÅ OMGANG: Fra venstre står Hashem, Nikolas og Even ( grå genser) for å forebygge smitte av omgangssyken på Tinnstua barnehage. Bak står pedagogisk leder Ingvill Knutsen og passer på at alle vasker seg. Foto: Torstein en

Omgangssyke

— Signalene jeg får, viser at vi nå er midt inne i en runde med omgangssyke, og det er også tendenser til influensasymptomer, sier smittevernslege Dagfinn Haarr til Fædrelandsvennen.

Ved Wilds Minde skole på Lund i Kristiansand, holder rektor Anne Mansoor pusten i håp om at det verste er over:

— Vi hadde ganske mye oppkast og diarè i forrige uke, unger som spøy i skolegården, for eksempel. Men denne uka har det roet seg, sier hun.

På Grim skole har symptomene rammet både elever og lærere, men ikke så mye at det har rammet undervisningen.

FRISK: Amalie vet akkurat hva hun må gjøre for å redusere smittefaren ved omgangssyke: Vaske hendene. Foto: Torstein en

— Vi har fravær av både lærere og elever, men det er ikke sånn at skoleklasser har stått tomme, sier inspektør Leif Otto Torjusen ved Grim skole. Den samme tilbakemeldingen fikk Fædrelandsvennen fra flere skoler i kommunen.

Den vestlige sivilisasjonens største smittekilde er utvilsomt barnehagene. Og vi tok turen til Tinnstua barnehage på Tinnheia der både barn og voksne er tindrende klare over hva som må til:

— Håndvask, sier Svendsen.

Hun ser til at barna som skal ha lunsj klokka 1330 vasker hendene grundig med såpe og vann, og barna setter åpenbart pris på ritualet som gjennomføres ved hvert måltid, samt når de kommer inn fra utelek.

Flere barnehager Fædrelandsvennen har vært i kontakt med melder at omgangssyken går på omgang, og ved bedrifter som National Oilwell meldes det om fravær både av foreldre med syke barn, og voksne som selv er blitt smittet.

Selv smittevernlege Haarr innrømmer at han noen ganger kan glemme å vaske seg.

— Derfor må vi hjelpe hverandre til å huske på det, sier han.

LUNSJ: Før måltidet klokka 1330 på Tinnstua barnehage, må alle barna vaske hendene sine. Foto: Torstein en