KRISTIANSAND: Samtidig er mannen tiltalt for seksuelle overgrep mot to døtre en rekke ganger i løpet av tre år. Den ene datteren er funksjonshemmet. Overgrepene skjedde i mange tilfeller overfor begge jentene samtidig.

SKJERPER TILTALEN: Etter å ha hørt jentenes forklaring, bestemte statsadvokat Stina Sveier Nielsen seg for å skjerpe tiltalen. FOTO: HALLGEIR OFTEDAL Foto: Hallgeir Oftedal

Den tiltalte stilte seg totalt uforstående til anklagene om overgrep mot sine to døtre. I forhold til grandniesen, som var 13-14 år da overgrepene skjedde, sa han at han hadde hatt sex med henne mange ganger. Han benektet at dette skjedde som følge av trusler.Datteren og grandniesen, som begge forklarte seg for tingretten torsdag, strevde periodevis med å fortelle hva de hadde opplevd. Det ble mange tårer. Da grandniesen forklarte seg satt tiltalte i et annet rom i Tinghuset og hørte hva som skjedde i rettssalen. Grandniesen orket ikke å forklare seg med tiltalte til stede. Hun fortalte om fullbyrdede samleier flere ganger.

Truet med mafia og drap

— Han truet med at han hadde mafiavenner som skulle drepe mine foreldre hvis jeg ikke gikk med på sex. Jeg fikk også vite at han skulle sørge for at foreldrene mine kom i fengsel, eller at bilen til min far skulle krasjes slik at han døde, fortalte jenta. – Jeg følte et voldsomt ansvar for mine foreldre… jeg ga etter for presset, fortalte jenta gråtende. – En gang hentet han meg. Da skulle vi dra hotell. Jeg måtte ringe flere hoteller for å spørre etter prisen. Vi endte på et hotell i Kristiansand sentrum. Da skjedde det…..

Tenåringsjenta tok frem papirlommetørkle. Hun tok nærmest sats i vitneboksen og forklarte retten i detalj hvordan overgrepet skjedde.

– De hjemme hadde fått beskjed om at vi bare skulle en tur på Sørlandssenteret.

Jenta fortalte at hun ble truet til å blande sovetabletter i brusen til sin mor og far for at de skulle sovne, og at det skulle bli mulig få gjennomført overgrepene. – Han kalte meg forresten prinsesse og min sommerfugl, sa jenta litt brydd.

Til slutt brast det for jenta. Hun fortalte sin mor om overgrepene. Samtidig var hun også blitt kjent med overgrepene som mannen hadde gjort mot de to døtrene og venninnene. Da ble politiet alarmert.

Tre år med overgrep

Den eldste av de to døtrene fortalte retten om seksuelle overgrep som pågikk over en periode på tre år. Foreldrene hadde skilt lag, og jenta hadde i mange år bodd hos sin mor og valgte etter en tid å bo hos sin far. – Jeg savnet farsfiguren i livet mitt, sa jenta før hun i detalj ga retten en beskrivelse av hvordan faren hadde oppført seg.

Da tiltalte ble konfrontert med forklaringen fra datteren om overgrepene, sa han kontant at datteren løy.

Aktor: - Men hvorfor tror du hun lyver?

Tiltalte: - For å hevne seg etter samlivsbruddet mellom meg og hennes mor.

Den tiltalte erkjente i retten at han forsto at grandniesen var under 16 år da overgrepene fant sted.

Skjerpet tiltalen

Statsadvokat Stina Sveier Nielsen kom tilbake fra lunsj i tingretten i går med en klar melding til domstolen. – Etter å ha hørt hva datteren har forklart i retten, og at de seksuelle overgrepene mot henne skjedde mens hun fortsatt var under ti år, varsler jeg retten om at tiltalen blir endret, og skjerpet, sa statsadvokaten.

Grete Wulff Langeland Foto: Hallgeir Oftedal

Forsvareren, advokat Grete Wulff Langeland , hadde ingen bemerkninger.— Jeg kan ikke huske at jeg har utvidet en tiltale i en slik sak tidligere, sier statsadvokaten. Hun tilføyer at strafferammen dermed blir utvidet fra 15 til 21 års fengsel.

I retten i går grep tingrettsdommer Ben Fegran inn flere ganger mot advokat Langeland.

– Still spørsmål. Hva du synes om svarene må du ta i prosedyren, sa tingrettsdommeren gjentatte ganger til forsvareren.