BYKLE: — En av hovedoppgaven i utredningen blir å kartlegge hvilke konsekvenser det vil ha for hytteeiere og fastboende dersom man innfører eiendomsskatt, sier rådmann Tallak Hoslemo til Fædrelandsvennen.

Avstemningen endte med fem mot åtte stemmer hvor Høyre og et uavhengig kommunestyremedlem stemte mot, mens Arbeiderpartiet, Venstre og Senterpartiet stemte for.

— Begrunnelsen er at man ønsker å tilegne seg kunnskap om hva eiendomsskatt kan tilføre kommunen og hvilke ulemper det kan ha, sier Hoslemo.Arbeidet vil bli igangsatt i løpet av vinteren og vil være fullført tidlig på høsten.

Rådmannen har begrunnet ønske om utredning med at Bykles framtidige kraftinntekter ikke vil øke i årene framover. Trolig vil inntektene være på samme nivå i 2016 som de var i 2007 selv om kommunens utgifter øker. Ifølge budsjett- og økonomiplanen har kommunens handlingsrom blitt redusert med 35 millioner kroner på grunn av inntektsfraværet.

Hoslemo har beregnet at eiendomsskatt på 3000 kroner per bolig i kommunen vil gi kommunen ekstrainntekter på 9-10 millioner kroner i året.

I dag er det kun kraftverkene i kommunen som er pålagt å betale eiendomsskatt. Ifølge kommunen er det ikke mulig å skattelegge disse mer enn de allerede er. Skal kommunen kunne opprettholde tjenestetilbudet, må man få inntekter på andre måter.