SØGNE: — Jeg tror det blir vanskeligere for kommunen, fordi vi ikke har nok saksbehandlere. Det kan bety at ting går senere. På den andre siden er det bedre at det går sent og riktig, enn fort og galt, sier ordfører Åse G. Severinsen i Søgne. Hun sier at de tar vedtaket til etterretning, og vil lære av det.

Fylkesmannen i Vest-Agder har fastslått at rådmann i Søgne, Kim Høyer Holum, burde ha meldt seg inhabil da vennen sendte inn søknad om å skille ut de tre tomtene. Fylkesmannen mener han har opptrådt svært aktivt i saken og kan ha påvirket resultatet som ble at politikerne sa ja til at Kristin Tofte Andresen skulle få skille ut tomtene. Dermed må saken opp på nytt.

Venner

Rådmann Kim Høyer Holum bodde i studietiden for cirka 20 år i samme bofellesskap som Kristin Tofte Andresen. Hun var også gjest i rådmannens bryllup for rundt 15 år siden og i rådmannens kone sin 40-årsdag i 2010. De to sitter også sammen i styret i Kristiansandregionen Brann og Redningsselskap.

Dette er et for nært vennskap til at rådmannen skulle ha behandlet saken om å skille ut tre tomter.

Politikerne i plan- og miljøutvalget i Søgne sa ja til fradeling i tråd med rådmannens innstilling. Det er dette vedtaket som nå må gjøres på nytt. Fylkesmannen kan nemlig ikke utelukke at rådmannens saksbehandling har hatt innvirkning på dette resultatet.

Vil lære

Rådmannen og ordføreren i Søgne sier at de nå vil ta lærdom av saken.

— Dette må vi lære av. Jeg ser at fylkesmannen har en annen skjønnsmessig vurdering enn vi hadde, sier rådmann Kim Høyer Holum i Søgne kommune. Rådmannen peker på at det var ordfører Åse R. Severinsen som gjorde den første habilitetsvurderingen.

— Vi vurderte det ikke slik at vennskapet var av en slik karakter at det gjorde meg inhabil, sier Holum. Nå vil både han og ordfører Severinsen ta saken til etterretning.

— Det er bra vi endelig har fått en avklaring. Jeg har vært spent på resultatet, sier Severinsen. Hun sier at de nå vil gå grundig gjennom deres praksis for habilitet for å unngå flere slike feil.

Både ordfører og rådmann sier at det kan gjøre det vanskelig for mindre kommuner når inhabilitetsskjønnet tolkes strengt. Rådmannen viser til saken Fædrelandsvennen skrev om onsdag, der Arnfinn Håverstad ble funnet inhabil til å behandle en kyststi fordi han har er involvert i brødbaking på Verftet i Ny-Hellesund.

— Men nå får vi være ryddige og behandle saken på nytt, sier Holum. Han understreker at de i første runde innstilte negativt på søknaden, men at de etter politiske signaler snudde.

Skapte rabalder

Fylkesmannen i Vest-Agder foretok sin lovlighetskontroll etter at flere politikere hadde reagert på rådmannens handlemåte.

Kritikerne har understreket at det er Holum som har opptrådt kritikkverdig, mens Kristin Tofte Andresen uforskyldt har havnet opp i striden om rådmannens habilitet. Hun er assisterende fylkesrådmann, men søkte som privatperson.

— Jeg ønsker kun en korrekt og ordentlig behandling, men ønsker avgjørelse så fort som mulig, sier Tofte Andresen.

Ap-politiker Bjørn Egeli var blant dem som klaget på vedtaket. Han er glad for at saken skal opp på nytt.

— Dette burde ordføreren sett og løftet fram på et langt tidligere tidspunkt, sier Egeli.