KRISTIANSAND: — Å ligge på bunn i likestillingsstatistikker burde inspirere oss til å legge til rette for at kvinner får like store valgmuligheter som menn. I stedet ser jeg at det er mange som forsvarer at vi har den forskjellen. Det er mange, spesielt menn, som møter debatten med å kjempe for kvinnens rett til å være hjemme. Jeg ser ikke så mange menn som slåss for kvinnenes rett til å være ute, sier en oppgitt Alf Holmelid til fvn.no.

Holmelid mener disse meningene kommer til syne overalt, men spesielt i nettdebatter. Han viser blant annet til debatten som har foregått på fvn.no de siste dagene.

Les artikkelen og følg debatten her: - Likestillingen på Sørlandet vil ta hundre år

På sin egen blogg skriver SV-politikeren at det virker som om vi er i ferd med å få et moralpoliti mot likestilling på Sørlandet.

— Hva mener du med moralpoliti?

— Utgangspunktet for min blogg var at jeg hadde håpet at vi fikk mange gode forslag til hva vi kan gjøre for å bedre likestillingen. I stedet argumenterer man for kvinnens rett til å være hjemme. Jeg ser det spesielt på nettdebatter, men også andre steder, sier Holmelid.

Han mener samfunnet burde gi kvinner en moralsk støtte til å søke lederjobber.

— Det er mange kvinner som stiller større krav til seg selv enn menn. Det er ingen som skal tvinge dem inn i lederjobber, men vi skal gi dem den samme muligheten. Skal kvinner få samme valgmuligheter når det gjelder tilbud på jobb, så trengs det en holdning som gjør at det blir lettere for kvinner å søke disse jobbene, sier Holmelid.

Han peker på at kvinner kun tjener 85 prosent av det menn gjør, og at kvinner er overrepresenterte i lavtlønte yrker og i yrker med mye ufrivillig deltid.

— Forutsetningen på arbeidsmarkedet gjør at det blir lettere for kvinner å være hjemme og passe barna. Vi burde jobbe for at det er like lett for menn å være hjemme som for kvinner. Å kjempe for at kvinnen skal være hjemme blir en unnskylding for mannen til å være ute, mener Holmelid, som håper den pågående likestillingsdebatten også får et videre perspektiv.

— Det dreier seg ikke bare om lederstillinger. Vi må også fokusere på de lavtlønte og ufrivillig deltid i typiske kvinneyrker, sier Holmelid.

Hva mener du? Delta i debatten her.