KVINESDAL: En mann i 60-årene omkom etter at en gravemaskin gikk gjennom isen på Homstjørna nord for Storekvina i Kvinesdal lørdag kveld. En drøy time etter ulykken ble mannen hentet opp av dykkere, men livet hans stod ikke til å redde.

— Dykkere fant mannen i gravemaskinen. Det ble forsøkt gjenopplivning, men dessverre uten å lykkes, sier operasjonsleder Vidar Neset ved Agder politidistrikt til fvn.no.

Hentet opp traktor

Mannen var på vei mot land etter at han sammen med andre personer hadde hentet opp en traktor som gikk gjennom isen på Homstjørna tidligere lørdag.

Han kjørte en ni tonns gravemaskin da isen ga etter. Isen var mellom 25 og 30 centimeter tykk på ulykkesstedet.

Sambygdinger ble vitner til at isen brast under gravemaskinen, og forsøkte desperat å hjelpe mannen.

- Han hadde hentet opp en traktor som hadde gått gjennom isen, og var på vei tilbake. Personene som hadde jobbet sammen med ham for å få opp traktoren, så hva som skjedde. De gikk i vannet for å redde ham, men klarte det ikke, sier konstituert lensmann i Hægebostad, Arnt Helge Dragland, til fvn.no.

Ulykken skjedde 500 meter inn på isen fra veien som leder opp til vannet fra riksvei 465, men bare ti meter fra land på andre siden av vannet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

REDNINGSAKSJON: Store redningsstyrker ble sendt til stedet da meldingen om ulykken kom. (Foto: Torbjørn Witzøe) Foto: Torbjørn Witzøe

Gravemaskinen, som var av typen Kobelco, ble hengende med grabben på isoverflaten.

Redningsaksjon

Det var personene mannen jobbet sammen med som meldte fra til AMK-sentralen om ulykken like før klokken 18. Store redningsstyrker ble umiddelbart sendt til stedet.

Et Sea King-helikopter ble sendt fra Hovedredningssentralen på Sola, og luftambulansen fra Arendal hentet dykkere i Kristiansand før det fortsatte mot Kvinesdal. Også brannvesenet, politiet og flere ambulanser ble kalt ut.

Ifølge politiet på stedet, var det dykkere fra brannvesenet i Kristiansand som fant gravemaskinføreren. Mannen, som var bosatt i Kvinesdal, ble erklært død av lege klokken 19.16.

— Han hadde da vært under vann i om lag en time og et kvarter, opplyser politibetjent Andreas Liene.

Kriseteamet varslet

Det var om lag 20 minusgrader på stedet lørdag kveld. Etter at den omkomne mannen var brakt fra stedet i ambulanse i 19.30-tiden, samlet personene som jobbet sammen med mannen seg på stedet. Også naboer og bekjente kom til, og det ble satt ut fakler og blomster på isen.

— Kommunens kriseteam vil i kveld følge opp dem som trenger hjelp og omsorg, sier operasjonsleder Vidar Neset.

Politiet sperret lørdag kveld av ulykkesstedet. Søndag vil det bli tatt stilling til om det skal gjøres flere undersøkelser på stedet.

Mannen eide selv gravemaskinen, men politiet på stedet understreker at det ikke var en arbeidsulykke. Kvindølen var ikke på jobb, men utførte, ifølge de opplysninger politiet har, en tjeneste for sambygdinger som måtte ha hjelp til å få opp traktoren.

ULYKKESSTEDET: Politibetjent Andreas Liene sperret lørdag kveld av hullet hvor gravemaskinen gikk ned. (Foto: Torbjørn Witzøe) Foto: Torbjørn Witzøe