KRISTIANSAND: – Jeg blir faktisk sinna når jeg snakker om det. Det er så utrolig respektløst å si noe sånt, ikke minst overfor jenter og kvinner som har blitt voldtatt, sier Merete Engestøl (21), før hun blir avbrutt av venninnen.

– Det gikk først opp for meg hva han hadde sagt da han hadde passert. Jeg tror jeg fikk litt sjokk med en gang, han kunne jo vært faren vår. I ettertid skulle jeg ønske at jeg hadde sagt noe til ham, men jeg fikk ikke summet meg før etterpå, supplerer Helene Hareland (20).

Føler seg støtt

De to venninnene hadde vært på Fiskebrygga sammen med Karen Brodersen Arnø (21) og en fjerde venninne torsdag for to uker siden. De hadde tatt turen fra Søgne inn til Kristiansand for å få med seg litt av ”Sommer på Torvet” før de skulle ut på barene i byen. Det var trolig en av sommerens varmeste dager hittil og de unge kvinnene hadde, som mange andre denne kvelden, på seg lette sommerklær i det de gikk forbi Fønix Kino i retning Markens gate. Det var da kommentaren kom, idet et par i 50-årene passerte forbi dem.

– ” Ikke rart de blir voldtatt”

Han sa det til kvinnen han gikk sammen med, men høyt nok så vi skulle høre det. Da jeg snudde meg og møtte blikket hans bare ristet han på hodet og gikk videre. Vi gikk kledd i helt vanlige sommerklær, i dongerishorts, singlet og kjole, sånn som alle norske jenter går kledd en varm sommerkveld. Jeg kan ikke begripe at noen får seg til å si noe sånt, sier Hareland.

Vil ha debatt

De tre venninnene har snakket mye om opplevelsen i ettertid, som fant sted kort tid etter den brutale overfallsvoldtekten i Baneheia. Derfor føltes også kommentaren ekstra støtende. Nå ønsker de å ta en debatt om alle norske menns holdninger til kvinner og voldtekt, ikke bare innvandrernes syn.

– Han som slang kommentaren til oss var en etnisk norsk mann, tilsynelatende helt normal, han var ikke påvirket av alkohol eller noe sånt. Jeg er redd for at han ikke er alene om å mene dette, at han tvert imot representerer et syn som er ganske utbredt. Mange menn har nok en oppfatning av at kvinner må tenke over hvilke signaler de sender ut når de kler seg utfordrende, mener Brodersen Arnø.

Voldtektsrapport

Hun har trolig et poeng. Voldtektsutvalget anslår at det hvert år begås rundt 16. 000 voldtekter eller voldtektsforsøk i Norge. I en rapport utarbeidet av Amnesty International og Reform ressurssenter for menn i 2007 ble følgende holdninger avslørt: Annenhver norske mann mente kvinnene selv var skyld i seksuelle overgrep hvis de flørter åpenlyst og én av fire mente at dersom kvinnen går alene på øde strekninger er hun selv ansvarlig for et seksuelt overgrep.

Holdningsendring

Hele 28 prosent av mennene i undersøkelsen mente at en kvinne som kler seg sexy er helt eller delvis ansvarlig for det seksuelle overgrepet. Rapporten baserte seg på en spørreundersøkelse gjennomført av TNS Gallup med et representativt utvalg fra hele landet bestående av 500 menn i alderen 18–60 år.

– Jeg kan ikke tro at så mange menn mener det, jeg synes det høres helt vilt ut. Det er 2011, hvis ikke vi kan kle oss i en sommerkjole uten at noen skal slenge trakasserende kommentarer så er vi kommet mye kortere enn jeg trodde, sier Hareland.

– Hvorfor tror dere noen menn har sånne holdninger?

– Jeg tror det er mange unge gutter og menn som ikke skjønner alvoret i en voldtekt, jeg mistenker at noen tar for lett på det. Gutter og jenter har nok ganske ofte vidt forskjellige oppfatninger av hvor grensen går for hva som er voldtekt. Dessuten mener nok enkelte menn at jenter ber om sex hvis de kler seg ekstra utfordrende, poengterer Brodersen Arnø.